• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pretvorio je hobi u zaradu od šest cifara: Kaže da ovim poslom svako može da se bavi

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za manje od godinu dana prihodovao više od 200.000 dolara, od čega je dve trećine profit

  • 0
Rodney Melton Foto: Instagram/Rodney Melton

Tek nešto više od godinu dana trebalo je Rodniju Meltonu da ostvari dodatni prihod koji mu je donosio zaradu ispisanu sa šest cifara, nakon što je u martu 2021. rešio da počne da se bavi nadgrobnim spomenicima za - kućne ljubimce.

Melton je inače bio stalno zaposlen u kompaniji specijalizovanoj za veterinarske usluge - Mars pet ker kao šef održavanja. Uz to, iz hobija se bavio poslovima u kojima je koristio beton i kamen.

U tom trenutku, u svojoj radionici iza kuće u gradiću Alma u Arkanzasu, imao je i mašinu za graviranje vrednu 15.000 dolara.

Isprva je Meltonu trebalo dva do tri dana da izradi iz kalupa nadgrobni spomenik, a potom još pet sati - da završi sa graviranjem. A onda je njegova žena došla na ideju da počne da koristi i epoksidnu smolu.

Prihodi su počeli da rastu, a Melton je uložio deo zarade i ušteđevinu kako bi za 51.500 dolara kupio još alata (granitnu testeru, dleto) i mašine za peskiranje i lasersko graviranje.

Sa svakim novim alatom i sa svakom novom mašinom smanjivalo se vreme koje mu je bilo potrebno da bi napravio nadgrobni spomenik za kućnog ljubimca.

U trenutku kada je samo u maju 2022. njegova prodavnica nadgrobnih spomenika donela skoro 20.000 dolara, Melton je rešio da napusti svoj stalni posao, na kom je provodio 60 sati nedeljno, prenosi CNBC.

Danas u njegovoj porodičnoj firmi uz njega i ženu rade i ćerka i snaja. Na poslu provodi manje vremena, posvetio se i porodici, a prošle godine je kroz prodaju na Etsiju (onlajn platformi specijalizovanoj za onlajn trgovinu) prihodovao više od 207.000 dolara, od čega je dve trećine - profit. Ove godine Melton očekuje da će ponoviti ovako dobar rezultat.

Svako može da se bavi ovim poslom. Rekao bih da vam treba do 10.000 dolara da biste započeli biznis - i to je novac koji je potreban za kalupe za cement i opremu za peskarenje. Samo je pitanje da li imate strasti za tako nešto - kaže Melton za CNBC i dodaje:

- Moja majka je preminula krajem 2020, a otac i ja smo to teško podneli. Počeo sam da pravim betonske krstove, ploče, trodimenzionalne ruže... male spomenike koji su bili dopadljivi na oko. A onda je moj prijatelj Karlos izgubio svog psa Moli. I tada su se stvari promenile. Saosećao sam sa ljudima koji su izgubili ljubimce. A opet, to mi je počelo donositi novac.

Melton ističe da je upornost najvažnija i da organizacija posla u kojoj učestvuju svi članovi  porodice može da bude dobitna.

- Svojevremeno smo žena i ja jednom nedeljno sedeli za ručkom sa Kristinom, našom ćerkom i razgovarali o poslu. Ona je došla na ideju da napravimo betonski kalup u obliku pseće kosti i od tada do danas smo zaradili na hiljade dolara na takvim spomenicima. Danas Kristina vodi mnogo toga, bavi se organizacijom posla i podseća me šta treba da uradim - dodaje on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>