• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslovnim zgradama preti "zombi scenario": Ipak se nisu svi vratili na posao, niti im je to u planu

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerika dobro zna kakva je sudbina zadesila tržne centre na prelazu veka. Da li je to sada slučaj i sa poslovnim prostorima?

  • 0
Kancelarija Foto: Shutterstock

Prošle su četiri godine otkako je pandemija kovida-19 prvi put preokrenula svet, počevši u Kini, odakle se rapidno širila planetom negde od marta 2020. godine. Gradovi i mesta su, uglavnom, ponovo oživeli, a jedan aspekt svakodnevnog života je - naravno, mimo zdravlja - posebno uzdrmao (poslovni) svet.

Nekada sveprisutna realnost rada u kancelariji osam sati dnevno, pet dana u nedelji - na kraju je, ipak, "umrla", iako vodeće kompanije mesecima unazad "vraćaju" osoblje nazad u svoje zgrade. Izgleda da je i dalje veliki broj onih firmi koje trajno dopuštaju hibridni i rad na daljinu, a u skladu s tim - oslabila je potražnja za kancelarijskim prostorom, kao i vrednost imovine.

Kako piše CNN, situacija vezana za poslovne zgrade je "zapanjujuće slična" onoj koja je zadesila regionalne tržne centre u SAD, na prelazu veka, kada su Amerikanci prvi put počeli masovno da kupuju onlajn. Ove podatke je iznela Kancelarija za finansijska istraživanja Ministarstva finansija.

Mnogi tržni centri su se tada zatvorili, pošto su trgovci povukli svoje stalne operacije, i proglašeni su za "zombi" prostore. Recimo, u Srbiji, tržni centri su doživeli popularnost pre deceniju i po ili više - i nastavljaju da budu popularni, ali su nekadašnje robne kuće ostale u prošlosti. Jednostavno, zamenjene su novim trendom.

Doduše, kako dalje navodi CNN, neki "zombi" tržni centri u Americi su dobili novi život, odnosno nove namene, nakon što su godinama bili prazni i napušteni.

"Ponovna upotreba regionalnih tržnih centara uključuje novi maloprodajni prostor sa manjim otiskom, mešovitu upotrebu i magacinski/distributivni prostor", navodi se u analizi i dodaje da su neki čak pretvoreni u farme kanabisa, policijske stanice, stadion za kriket.

Da li bi sada ove silne poslovne zgrade, koje su u problemu, na kraju mogle biti pretvorene u stambene objekte, stadione ili zatvorene farme? Sasvim je moguće, ali odlučujući faktor je da li tržište komercijalnih nekretnina može da proceni da li će se stope popunjenosti poslovnih zgrada ikada vratiti na nivoe pre pandemije.

U izveštaju "McKinsey Global Institute"-a navodi se da rad na daljinu rizikuje brisanje 800 milijardi dolara vrednosti poslovnih zgrada u velikim gradovima širom sveta do 2030. godine. Takođe, mnogo toga zavisi od održivosti prenamene neke propale poslovne zgrade, što obično uključuje izradu studije kako bi se utvrdilo da li bi se troškovi prenamene komercijalne zgrade isplatili na duži rok.

Da bi se komercijalna zgrada pretvorila u stambene jedinice, na primer, studija bi morala da razmotri da li postoji dovoljna potražnja za stambenim prostorom u toj oblasti (razne studije bi razmatrale različite varijable).

Ali, zaključak je da izgledi za poslovne zgrade u 2024. nisu baš sjajni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>