• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li su šefovi zaista povratili moć u 2023. godini? Evo šta kažu novi podaci i šta čeka zaposlene

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li kancelarije polako umiru ili će ponovo oživeti u punom sjaju?

  • 0
šef Foto: Shutterstock

Otkako je nastupila pandemija pre skoro četiri godine (ako posmatramo globalno), nastao je opšti haos i kolaps u celom svetu, a posebni izazovi su se ispoljili na tržištu rada. Uveden je rad od kuće, kao norma u brojnim kompanijama, a sa njim je došla i određena doza fleksibilnosti koje zaposleni sada ne žele da se odreknu.

Vratiti osoblje u kancelarije, uvesti hibridni režim rada ili dopuštati rad od kuće - to su pitanja sa kojima se suočavaju firme, premda su neke dosta striktnije od drugih.

Takođe, oprečni stavovi i medijski članci nas navode da se zapitamo: Šta je, zapravo, istina? Da li kancelarije polako umiru, ili će ponovo oživeti u punom sjaju?

Ako je verovati pisanju BBC, izgleda je višegodišnja borba između poslodavaca i zaposlenih, ipak, konačno završena - i to u korist ovih prvih. Podseća se, međutim, da su radnici još na početku kovida-19 "imali prednost" nad šefovima, uglavnom jer su im okolnosti olakšavale rad od kuće, ali i zbog tvrdoglavosti, odnosno odbijanja da se vrate nazad u ofis.

Ipak, ova godina je bila prelomna, jer šefovi prvi put u četiri godine vode glavnu reč kada je reč o ovim konkretnim pitanjima. Svakako, to ne znači da je fleksibilnost radnika "ubijena", ali će većina morati da se vrati u kancelarije.

Tačnije, prema stavu stručnjaka, budućnost hibridnog radnog okruženja će uglavnom zavisiti od volje poslodavaca.

Na pragu 2024. godine, jasno je da su šefovi ogromnim delom povratili svoju moć, ipak - ta moć nije apsolutna. Na primer, dosta radnih mesta omogućuje i iziskuje fleksibilnost, te je važno pronaći kompromis.

Ima i izuzetaka, odnosno industrija gde će zaposleni nastaviti da "vode glavnu reč" u odnosu na poslodavce, kao što je slučaj sa trenutno najtraženijim radnim mestima - npr, onim vezanim za razvoj veštačke inteligencije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>