• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sindrom "prazne kancelarije" potresa Ameriku: Ovako nije bilo 45 godina

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stopa slobodnih radnih prostora je porasla na rekordnih 19,6 odsto u četvrtom kvartalu 2023.

  • 1
kancelarija Foto: Shutterstock

U Sjedinjenim Državama trenutno zjapi prazno više kancelarija nego u bilo kom trenutku od 1979. godine, saopštila je servisna kompanija "Moody's Analytics", koja je te godine počela da prati stanje kancelarija koje nisu izdate (zakupljene).

Višak kancelarijskog prostora je nastao, uglavnom, zbog ogromne promene u načinu na koji se zaposleni ponašaju u radnoj kulturi posle pandemije kovida-19. Za mnoge radnike, "tradicionalni kancelarijski život" je prošlost. Drugim rečima, brojni više ne odlaze na posao pet dana nedeljno, od 9h do 17h.

Taj režim je zamenjen - najpre radom na daljinu, a onda i hibridnim radom, koji podrazumeva da u kancelariju dolazite svega dva do tri puta u toku sedmice. Ova značajna promena u radnoj kulturi je, takođe, negativno uticala na tržište kancelarijskih prostora, u smislu preobimne ponude, a male potražnje posle pandemije.

Stopa slobodnih radnih prostora je, na nacionalnom nivou, porasla na rekordnih 19,6 odsto u četvrtom kvartalu 2023, saopštila je agencija "Moody's Analytics". To je najveće tromesečno povećanje od prvog kvartala 2021. i veće od nivoa od 19,3% koje je dostignuto dvaput u poslednjih 40 godina.

Prosečna stopa slobodnih radnih prostora je pre pandemije iznosila oko 16,8%, piše CNN i dodaje da je ovako visoka stopa loša vest za stanodavce i graditelje koji žele da "popune" svoje zgrade, kao i za restorane, trgovce na malo i druga mala preduzeća čiji biznisi zavise od kancelarijskih radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. januar 2024 | 17:10

    BEZ TIMSKOG RADA NEMA NI INOVACIJA A LJUDI CE IMATI PSIHICKIH PROBLEMA ZBOG OTUDJENOSTI !!! PATOCE I OD ANKCIOZNOSTI I DEPRESIJE !!! LJUDIMA TREBA KONTAKT I RAZGOVOR -RAZMENA MISLJENJA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>