• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi poslovni termin koji je, čak, teško prevesti: Lideri se "stide" svojih odluka, pa ga zato koriste?

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je prodavac nameštaja "Wayfair" prošlog januara objavio da otpušta 1.750 zaposlenih, rekao je da je to deo plana o "pravom obimu"

  • 0
otkazi Foto: Shutterstock

Kako se era niskih kamatnih stopa zaustavila u protekle dve godine, tako je na stotine tehnoloških kompanija ukinulo brojna radna mesta, tj. otpustilo mnogo radnikaMeđu njima prednjači Alfabet (po broju, ne po procentu), matična kompanija Gugla, koja je otpustila 12.000 zaposlenih ili oko 6% svoje globalne radne snage početkom 2023. godine.

Sledi Meta, sa više od 10.000 zaposlenih koji su dobili otkaze, što je otprilike 13% osoblja. Dalje se nižu Majkrosoft, Amazon i Dizni. Prema podacima Layoffs.fyi (sajta koji prati ukidanje radnih mesta u tehnološkoj industriji) koje prenosi Jahu, lane je otpušteno više od 260.000 zaposlenih u tom sektoru.

Gugl je, pritom, upravo najavio još rezova u januaru. Neki rukovodioci su, doduše, bili gadljivi na pomen reči "otpuštanje", tako da su mnogi takve promene pravdali izrazom "rightsizing", što možemo prevesti kao "pronalaženje prave mere".

Rodžer Li, kreator sajta Layoffs.fyi, kaže da termin "rightsizing" zvuči neutralnije. Dodaje da se ta fraza, takođe, koristi u nameri da se prenese činjenica kako su ove kompanije "dosta zapošljavale poslednjih nekoliko godina", a da sada - s obzirom na trenutnu ekonomsku realnost - "shvataju kako je smisleno vratiti se manjem obimu zaposlenih".

Neka otpuštanja su, međutim, najavljena u čudnom, izolovanom okruženju, primećuje Jahu, navodeći rad na daljinu. Razgovori su se dešavali sa radnicima koji su gasili svoje laptopove, u svojim dnevnim sobama, znajući da možda nikada više neće razgovarati sa svojim kolegama.

Kada je prodavac nameštaja "Wayfair" prošlog januara objavio da otpušta 1.750 zaposlenih, rekao je da je to deo plana o "pravom obimu". Istog meseca, kada je PayPal eliminisao 2.000 pozicija sa punim radnim vremenom, ili 7% svog ukupnog osoblja, takođe se komunicirao termin "rightsizing" u kontekstu strukture troškova.

Ali, stručnjaci upozoravaju da izbegavanje fraze "ukidanje radnih mesta" ne ublažava udarac nanet zaposlenima. Štaviše, Li smatra da upotreba tzv. neutralnijih termina kao što je "rightsizing" može dehumanizovati proces i možda imati neželjeni efekat po radnike.

Sandra Suher, profesorka menadžmenta na Univerzitetu Harvard koja je proučavala temu otpuštanja, rekla je da bi upotreba eufemizama tokom procesa otpuštanja mogla da odražava psihološki fenomen "moralnog odvajanja", u kojem se poslovni lideri oslanjaju na mekši jezik kako bi se distancirali od etike svojih odluka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>