• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna studija otkriva da čak 78% ljudi preferira rad od kuće, a vi? (ANKETA)

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je reč o ovom pitanju, definitivno se "javio" i generacijski jaz

  • 0
remote work Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, rad od kuće je i dalje jedna od gorućih tema u poslovnim krugovima. Hamletova dilema "Biti ili ne biti - pitanje je sad", među radnicima danas poprima novi oblik: "Ostati (kod kuće) ili otići (na posao) - pitanje je sad...

Kao što znamo, menadžeri su i dalje podeljenog mišljenja, mada sve više (posebno velikih) kompanija insistira na povratku u kancelariju. Kada je reč o grupi radnika koja preferira rad na daljinu, to su mahom mladi.

Oni više žude za fleksibilnošću i spremniji su od starijih generacija da jasnije postave granice između privatnog i poslovnog.

Ovaj režim rada je "eksplodirao" za vreme pandemije, a mada je dobar deo stručnjaka mislio kako će proći - po završetku zdravstvene krize, to se, ipak, nije desilo. Četiri godine kasnije, rad na daljinu nastavlja da dominira u mnogim branšama/firmama.

Pomalo je paradoksalno i to što su tehnološke kompanije, poput Mete, Gugla, Amazona, Zuma, prve uvele nove režime rada, prilagodili im se i krenuli da ih promovišu; ali sada, njihovi čelnici žele da se radu od kuće "stane na put".

Jedan od najvećih glasnogovornika povratka na posao jeste Ilon Mask, koji je radnicima tadašnjeg Tvitera, a sada platforme X - postavio i ultimatum: 40 radnih sati nedeljno u ofisu ili otkaz!

Da li preferirate rad od kuće?

Glasajte

Kao razlog za povratak u firmu, svi su navodili isto – produktivnost. I zaista, jedna studija je pokazala da se produktivnost zaposlenih u radu od kuće smanjila za čak 18 procenata.

Ali, evo još jednog paradoksa: istraživanje koje je "Checkr" objavio sredinom decembra 2023. pokazalo je kako 68 posto menadžera i dalje želi da radi od kuće ili hibridno, iako svojim zaposlenima nameće rad iz kancelarije.

rad na daljinu Foto: Shutterstock

Hrvatska kompanija "Mplus", evropski lider koji uspešno integriše dinamične industrije kontaktnog centra, informacionih tehnologija, usluga zapošljavanja i e-trgovine segmenta, sprovela je istraživanje na uzorku od 4.554 svojih radnika u sedam zemalja – Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Gruziji, Srbiji, Rumuniji i Turskoj, dok je pilot istraživanje sprovedeno u Nemačkoj.

Kako je navedeno u istraživanju, objavljenom u časopisu Frontiers in Psychology, pre pandemije je samo 27 posto zaposlenih radilo od kuće, a ogroman deo - 70,7 posto - iz ofisa.

Onda su se, tokom pandemije, stvari preokrenule, te je čak 70% njih radilo od kuće, piše Poslovni.hr.

Rezultati su pokazali kako je nivo zadovoljstva i ravnoteže između posla i privatnog života bila nešto viša kod onih koji rade od kuće, te da čak 78 posto njih preferira rad na daljinu. Ovi rezultati bili su slični u svim modelima rada u firmi, s minimalnim razlikama između muškaraca i žena u uzorku, a baš kao i druga istraživanja - veću želju za radom od kuće pokazali su najmlađi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>