• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Influenseri u Srbiji su već godinu dana obavezni da plaćaju porez: Šta to, zapravo, znači? Koje su norme?

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako želite da se bavite ovim poslom, prvi korak je da se kao "frilenser" registrujete kod Agencije za privredne registre (APR)

  • 0
Influenser - hrana Foto: Shutterstock

Godinama je, barem u Srbiji, status frilensera/influensera bio nedefinisan, a onda je od 1. januara 2023. startovalo novo pravilo.Ta grupa radnika je dovedena pred "svršen čin" da izabere jedan od dva načina plaćanja poreza. Ali, pre nego dođemo do srži ove teme, hajde da vidimo ko su influenseri.

Najprostije rečeno, tako da svaki laik razume, influenseri su "ljudi koji šire uticaj baveći se svojim poslom, a to uglavnom čine preko društvenih mreža, raznih onlajn platformi i događaja/okupljanja uživo". Rade samostalno, dakle, nisu zaposleni u nekoj kompaniji, izuzev angažmana kada mogu biti obavezani ugovorom o autorskom delu.

Tu vrstu ugovora najčešće potpisuju umetnici, oni koji se bave vizuelnim umetnostima, komponovanjem, video montažom, dizajnom zvuka itd.

Ono što je bitno pomenuti jeste da nije "izmišljen" nikakav poseban zakon za frilensere/influensere, već se njihova prava/obaveze nadovezuju na postojeći Zakon o porezima na dohodak građana, tačnije, reč je o dopunjenoj i izmenjenoj verziji tog zakona, usvojenog u decembru 2022. godine, na predlog Radne grupe za rešenje statusa fizičkih lica koja rade onlajn.

Konkretno status frilensera/influensera, njihove obaveze i način plaćanja poreza, definisani su putem izmena Zakona, počev od 1. januara 2023. godine.

Registracija i plaćanje poreza

Ako želite da se bavite ovim poslom, prvi korak je da se kao "frilenser" registrujete kod Agencije za privredne registre (APR). U ovom postupku je potrebno popuniti Registracionu prijavu, uz koju budući frilenser treba da priloži i neophodnu dokumentaciju - navedenu na sajtu APR-a. Sve to, naravno, možete uraditi onlajn.

Ukoliko imate dilemu oko pravnih pitanja ili toga kako ćete se snaći s podnošenjem prijave, možete angažovati advokata ili firmu specijalizovanu za pružanje pomoći budućim preduzetnicima (to mogu biti frilenseri, ali i svi ostali).

Računajte da će vas taj postupak registracije koštati oko 50 evra.

Još je bitno pomenuti da se frilenser u APR-u ne registruje kao "preduzetnička radnja", već se vrši registracija samog lica kao preduzetnika, što praktično znači da on za svoje obaveze ne odgovara samo imovinom svog poslovanja ili "radnje", već i svojom ličnom imovinom.

Freelance, Frilens Foto: Shutterstock

Što se tiče poreza, kako je već rečeno, od 1. januara 2023. svi frilenseri imaju mogućnost da izaberu model oporezivanja koji im više odgovara, na osnovu toga koliko zarađuju. U oba slučaja, oporezivanje se obavlja kvartalno, dakle, uplate se vrše na svaka tri meseca u godini.

Međutim, ukoliko za jedan kvartal odaberu jedan model - to ih ne obavezuje da na isti način plaćaju porez i u narednom kvartalu. Drugim rečima, mogu da menjaju model plaćanja poreza po sopstvenom nahođenju.

1. Model A: kvartalni neoporezivi deo je 96.000, odnosno mesečno 32.000 dinara. Oni frilenseri koji zarađuju manje, oslobođeni su plaćanja poreza. Porez se plaća u iznosu od 20 odsto ostvarene zarade u tom periodu.

2. Model B: normirani troškovi iznose 19.300 dinara mesečno, što znači 57.900 kvartalno. U računicu ulazi i 34 odsto prihoda ostvarenih u toku kvartala za koji se vrši oporezivanje.

200 evra, evri, novac Foto: Shutterstock

Iz navedenog zaključujemo da model A više odgovara frilenserima s nižim prihodima, dok je model B za one koji zarađuju više novca.

Kao posebno treba istaći i to da onaj frilenser koji je odabrao oporezivanje po modelu A, ima istu osnovicu i za doprinose, kao i za poreze, a mininmalni iznos za plaćanje doprinosa je 1.402 dinara mesečno, dakle 4.206 dinara kvartalno. Stope za plaćanje doprinosa prema modelu A su 24 odsto za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i 10,3 procenta za zdravstveno osiguranje. Ukoliko osoba zarađuje manje od 32.000 dinara mesečno (96.000 RSD kvartalno) - onda je oslobođena od plaćanja doprinosa za PIO.

Što se tiče frilensera koji za oporezivanje odaberu model B, njihova osnovica za doprinose biće ista kao i u prvom modelu, ali će najniži iznos za plaćanje doprinosa za PIO biti 23.160 dinara mesečno, a za zdravstveno osiguranje – 4.206 dinara.

Ako imate dilemu kako da izračunate iznos poreza koji treba da platite, imajte na umu da je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije kreiralo poseban kalkulator. Samo je potrebno da unesete iznos koji ste zaradili na kvartalnom nivou, označite polje koje se odnosi na to da li ste u radnom odnosu ili ne, a nakon toga će na ekranu biti prikazane dve uporedne računice – za oba modela.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>