• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li biste radili na Antarktiku? Plata "carska", ako izdržite pola godine na -60 stepeni (ANKETA)

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je poduhvat samo za "pojedine", iako ogromna zarada mami u prvi mah

  • 0

Šta je nateralo jednog auto-mehaničara da napusti Kolorado (SAD) i otisne se putem Južnog pola? Primamljiva zarada, izazov, avantura, znatiželja - od svega po malo. Naime, Džef Keps (33) od 2019. radi po šest meseci na Južnom polu, a za to dobija oko 75.000 evra.

Priseća se kako mu je prijatelj rekao za priliku za posao u polarnoj stanici Amundsen-Skot na Južnom polu, koja je u vlasništvu američke vlade, piše Mirror.

"Radio sam u auto-salonu kao mehaničar. Jednog dana, došao je stari prijatelj i rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sankama na Južnom polu. Pomislio sam – zašto da ne?", kaže Džef.

Amerikanac je svoje impresije, fotografije i iskustva podelio na Instagramu, a uprkos dobroj zaradi i novom izazovu, suočio se sa velikim poteškoćama: trenutno je na mestu gde temperature padaju i ispod -60 stepeni, a prva prodavnica je udaljena hiljadama kilometara.

Naravno, u ovakvim situacijama, ekipa je u startu snabdevena hranom i potrepštinama.

Da li biste radili na Antarktiku?

Glasajte

"Ovo je kao da živite na velikom brodu. Radim dole od 2019. godine, a tu sam čak upoznao i svoju devojku Mišel, koja je radila u keteringu. Mi stanicu nazivamo našim svemirskim brodom. Od iduće najbliže ovakve stanice udaljeni smo više od 1.000 km, potpuno smo izolovani", priča Džef.

Naučnici u stanici obavljaju istraživanja vezana za klimatske promene i svemir, ali Džef kaže da je tamo život „normalan“.

"Kao da ste u nekom lepom hotelu. Imamo sjajan tim kuvara. Unutra je sobna temperatura i možete da šetate u majici kratkih rukava", objasnio je i otkrio da trenutno tamo živi oko 40 ljudi ukupno.

Međutim, sve je to lepo dok ne otvorite vrata...

Džef, naime, često radi napolju po vrlo hladnom vremenu, popravljajući vozila. Jednom je, kaže, radio na -76 stepeni, što je opisao kao “nadrealno”.

"Čovek bi pomislio da će se u momentu smrznuti do smrti, ali to je suv vazduh, pa zapravo nije tako loše kao što zvuči. Najčudnije je što nikad nisam osetio drhtavicu ili hladnoću do kosti, a najgore je to što, ako hladnoća pogodi bilo koji deo vaše kože koji je nepokriven, dobijete oštar osećaj kao da vam je koža ubodena nožem", objašnjava ovaj auto-mehaničar iz SAD.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>