• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Daniela stvara budućnost aplikacije koju većina koristi: 8 godina igra za isti tim, ovo je ključ njenog uspeha

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Uspeh nije solo putovanje"

  • 0
Daniela Ivanova Viber Biznis Intervju Foto: Rakuten Viber

Statistika kaže da je jedan od pet stručnjaka u tehnologijama - žena, dok je svega 28 odsto njih na liderskim pozicijama. Daniela Ivanova s druge strane, jedna je od onih koje ruše sve statističke podatke. Danas na poziciji direktorke za rast poslovanja za tržišta Evrope, već osam godina igra za isti tim i razvija aplikaciju koju većina koristi. U intervjuu za Telegraf Biznis otkriva nam svoj ključ uspeha, kako je reagovala kada je dobila poziv da se pridruži timu Rakuten Viber i šta se to novo sprema za srpsko tržište.

Priča nam da je imala sreću da radi sa pojedincima koji su je ohrabrili da iznese svoje ideje, rizikuje i razbije sva unapred stvorena ograničenja.

Ima i poruku za sve žene na današnji dan.

  • Za sebe ste rekli da ste "critical thinker, with a sense of humor". Kako ste reagovali 2015. godine kada ste dobili poziv da se pridružite Viber timu?

Poziv da se pridružim Rakuten Viber timu je za mene bio uzbudljiv trenutak. Koristim aplikaciju godinama i bila sam veoma uzbuđena što ću pozitivno doprineti njenom daljem razvoju. Tehnološka industrija je izuzetno dinamična i Viber-ov inovativni pristup se odmah uskladio sa mojim vrednostima. Videla sam potencijal za veoma uzbudljivo putovanje, koje se isplatilo jer je naša evropska kancelarija porasla više od deset puta tokom proteklih 8 godina, sa puno izuzetno pametnih profesionalaca.

Danas sam zahvalna što sam deo tima koji pokreće upečatljive promene u tehnološkom pejzažu.

  • Direktorka ste za rast poslovanja za tržišta Evrope, a i žena ste. Koliko su vam ove dve, nazovimo "kategorije", posebno drage na 8. mart?

Za mene, kao direktorku rasta za Evropu, Međunarodni dan žena je značajan jer podstiče na razmišljanje o širem uticaju različitosti i mogućnosti zasnovanih na zaslugama u tehnološkoj industriji. U svojoj ulozi, težim uravnoteženom pristupu zasnovanom na zaslugama, prepoznavanju talenata bez obzira na pol ili poreklo. Ovaj dan služi kao podsetnik da se zalažemo za raznolikost, osiguravajući da svi imaju jednake mogućnosti da doprinesu svojim veštinama i idejama.

Radi se o negovanju okruženja u kom zasluge, kompetencija i različitost zajedno pokreću uspeh širom sveta
  • Opet, i dalje ste samo jedna od pet žena u tehnologijama. Koji je vaš recept za uspeh? Šta vam je na tom putu "lomilo krila", a šta vas je bodrilo da ne odustajete?

Moj recept za uspeh uključuje prihvatanje izazova kao šanse za rast. U dinamičnom polju kao što je tehnologija, prilagodljivost je ključna. Uvek sam bila otvorena za učenje, bilo da se radi o savladavanju nove veštine ili ostajanja u toku sa trendovima u industriji. Upravo završavam MBA na ESMT u Berlinu, sa fokusom na Preduzetništvo u tehnologijama. Iako je kombinovanje posla i studija izazovno, kontinuirano obrazovanje ne samo da je poboljšalo moje sposobnosti već mi je omogućilo i da značajno doprinesem tehnološkom pejzažu koji se stalno razvija.

Izgradnja jake mreže mentora, kolega i saveznika takođe je bila ključna. Imala sam sreću da radim sa neverovatnim pojedincima koji su me ohrabrili da iznesem svoje ideje, rizikujem i razbijem sva unapred stvorena ograničenja. 

Naučila sam da uspeh nije solo putovanje

Radi se o podizanju jedni drugih i negovanju inkluzivnog okruženja u kom se čuju i slave različiti glasovi. Stvaranjem kulture osnaživanja, mi otvaramo put za više žena da napreduju u svetu tehnologija.

Viber telefon Foto: Shutterstock
  • Krajem prošle godine predstavili ste Viber Plus za srpsko tržište. Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima, koliko korisnika koristi ovu funkciju? Možemo li uskoro dobiti neku novu?

Vidimo entuzijastičan odgovor tržišta na našu nedavno pokrenutu uslugu premium članstva Viber Plus, koja korisnicima nudi poboljšane funkcije i prilagođeno iskustvo. Naš cilj je da postepeno uvodimo više funkcija u budućnosti, omogućavajući korisnicima i preduzećima da kreiraju i olakšaju smislene razgovore.

Pored Viber Plus-a, srpski korisnici mogu da očekuju dodatne nove integracije uslužnih programa i poboljšanja interfejsa, koja obezbeđuju besprekorno komunikacijsko iskustvo, omogućavajući im da uštede vreme i fokusiraju se na ono što im je zaista važno u životu.

Naš najnoviji proizvod – Folderi, koji omogućava korisnicima da brzo i lako organizuju svoje razgovore na Viberu, lansiran je ove nedelje na globalnom nivou i već je naišao na veoma pozitivan odziv na srpskom tržištu.

  • Pošto je 8. mart, koliko žena koristi Viber u Srbiji? Da li ste pripremili nešto posebno za njih?

Kao aplikacija broj jedan za razmenu poruka u Srbiji, sa više od 97% prodora na pametne telefone, Rakuten Viber ima rodno izbalansiranu korisničku bazu sa muškarcima i ženama koji podjednako koriste našu platformu. Međutim, ono što se istinski ističe je živa energija naših korisnica u Srbiji koje vole da komuniciraju preko Vibera sa prijateljima i porodicom, uvek ostajući u vezi i angažovane sa svojom zajednicom.

Žene često prednjače u prihvatanju ekspresivnih karakteristika kao što su stikeri sa bogatim medijima i AR sočiva, čineći njihovo prisustvo na našoj platformi još upečatljivijim.

Zato smo povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena pripremili prelepa sočiva i specijalne stikere koje omogućavaju svim našim korisnicima da izraze zahvalnost za izvanredne žene u njihovim životima. Pored toga, naš tim je napravio namenski kviz za testiranje znanja korisnika i podizanje svesti o ovom značajnom danu. Ovo je naš način da odamo počast i proslavimo duh 8. marta sa našom raznolikom i angažovanom zajednicom.

Daniela Ivanova Foto: Rakuten Viber
  • Bez čega nećete moći da zamislite Viber u narednih godinu dana? Možda nešto u vezi sa veštačkom inteligencijom?

AI postaje sastavni deo budućnosti komunikacije. Budući da je skalabilna tehnologija sa brojnim prednostima, kao što su automatizacija rutinskih procesa i povećanje produktivnosti, vidimo je kao priliku da našim korisnicima pružimo više usluga sa dodatnom vrednošću zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji. Prošle godine udružili smo se sa OpenAI-om kako bismo predstavili ChatGPT Powered AI Bot, koji nudi raznovrsno korisničko iskustvo u okviru naše platforme. Pored toga, AI ima potencijal da poboljša svakodnevnu komunikaciju otkrivanjem raspoloženja osobe sa kojom razgovaramo ili sumiranjem poruka grupnog ćaskanja. Mi posmatramo AI kao ključnu komponentu Viberove evolucije i rasta u narednih nekoliko godina.

  • Šta poručujete ženama na ovaj dan?

Verujem da je važno setiti se da uspeh na kraju nije samo napredovanje u karijeri, već i stvaranje značajnog uticaja. Nastojite da vodite svojim primerom i inspirišete ljude oko sebe, kako žene tako i muškarce, da slede svoje profesionalne i lične strasti, slede svoje snove, testiraju svoje granice i stvaraju sopstvene puteve.

Hajde da se fokusiramo na ono što nas ujedinjuje i iskoristimo našu kolektivnu snagu da redefinišemo narativ za žene u poslovnom svetu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>