• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je "kraljica sladoleda": Stvorila je sve od nule, pretili su joj i smrću, ali nije odustajala

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njena priča služi kao motivacija za ambiciozne preduzetnike

  • 0

Tokom protekle dve decenije došlo je do značajnog povećanja broja žena preduzetnica u Indiji koje su se probijale kroz rodne stereotipe i uspele u nizu poslovnih sektora. Gospođa Rajni Bector, osnivač Mrs. Bector's Food Specialties Limited, je odličan primer za to. Ona je započela svoju kompaniju sa malom investicijom od Rs. 20.000 i od tada se kotirala kao jedna od najuspešnijih u FMCG industriji.

Indijska vlada prepoznala je njeno inspirativno putovanje kao preduzetnika i dodelila joj nagradu Padma Shri u januaru 2021.

Rajni Bektor, kreatorka poznatih indijskih brendova kao što su English Oven i Cremica, započela je svoju poslovnu karijeru sa malo novca, ali sa mnogo entuzijazma. Njena matična kompanija, Mrs. Bector's Food Specialties Limited, procenjena je na 6681 milion dinara na tržištu od 2023. Nakon podele, Rajni, koja je rođena u Karačiju, Pakistan, 1940. godine, preselila se u Delhi. Sa sedamnaest godina se udala i preselila u Ludijanu, gde je njen suprug vodio porodični posao. Rajni nikada ranije nije radila u prehrambenoj industriji, ali je počela pravljenjem i prodajom sladoleda iz svog doma u Ludhiani.

Kasnije se počela baviti prodajom keksa i drugih prehrambenih proizvoda, a njena upornost se isplatila kada je osnovala English Oven i Cremica. Njena priča služi kao motivacija za ambiciozne preduzetnike koji misle da je novac važniji od motivacije. Godine 1989. posao sa sladoledom Rajni Bectora doživeo je značajan porast, ispekao je 50.000 vekni u jednom danu, uprkos oštroj konkurenciji drugih preduzeća na tržištu.

Porodični posao u vlasništvu muža Rajni Bector, Dharamvira Bectora, takođe je dobro poslovao, iako se njena pekara širila. Ali to je bilo 1984. godine, a tokom nereda protiv Sika koji su usledili nakon ubistva bivšeg premijera Indije Indire Gandi, porodici Bektor počele su da dobijaju pretnje smrću.

Nakon što su njena tri sina otišla u internat, domaćica Rajni Bector nastavila je sa svojom strašću za pečenjem. Pohađala je kurs pečenja na Poljoprivrednom univerzitetu u Pendžabu i počela da eksperimentiše sa raznim namirnicama. Godine 1996. McDonald's je odabrao njenu kompaniju, Mrs. Bector's Food Specialties Limited, kao stalnog dobavljača lepinja da zadovolji potražnju. Da bi zadovoljio ovu potražnju, Rajni Bector je otvorio proizvodni pogon u Velikoj Noidi i uspostavio još nekoliko lokacija širom zemlje. Njena kompanija je 2020. pokrenula IPO.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>