• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj nedostaje oko 149.000 stručnjaka u ovoj oblasti: Plate su visoke, ali nema ko da radi

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U industrijskom udruženju su objasnili da se situacija može popraviti budući da se očekuje oko 108.000 dodatnih kvalifikovanih radnika do 2040, godine

  • 1
Digital marketing, kompjuter, laptop, posao Foto: Shutterstock

Nedostatak IT stručnjaka u nemačkoj ekonomiji značajno će se povećati u narednim godinama ako se ne preduzmu kontramere, pokazalo je dugoročno istraživanje digitalnog udruženja Bitkom, prenosi nemačka novinska agencija (dpa). Kako se dalje navodi, bez odgovarajuće politike, Nemačkoj bi 2040. moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka.

Trenutno nedostaje 149.000 stručnjaka, što bi značilo da je potražnja već sada velika, a još veći jaz će nastati prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i drugim IT stručnjacima.

Do 2040. godine biće potrebno popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mesta, ali nudi se samo 1,26 miliona kvalifikovanih radnika. Predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst rekao je da pored ovih cifara postoje hiljade nepopunjenih IT poslova u administraciji, školama i naučnim institucijama.

- Nedostatak IT stručnjaka, koji se pogoršava godinama, utiče na celu zemlju i usporava preko potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u IT veštinama znači gubitak konkurentnosti, dodatne vrednosti, rasta i prosperiteta. Bez IT stručnjaka, Nemačka gubi svoju digitalnu budućnost - rekao je Vintergerst.

U industrijskom udruženju su objasnili da se situacija može popraviti budući da se očekuje oko 108.000 dodatnih kvalifikovanih radnika do 2040. Trenutno plan jeste da se privuče više studenata i pripravnika, ako se poveća interesovanje za IT među ženskom populacijom i zaustavi napuštanje studija računarstva. Da bi se postigao ovaj cilj, potrebne su mere poput uvođenja većeg broja časova informatike u škole širom Nemačke, kao i otvaranje odeljenja za računarstvo, digitalizaciju i veštačku inteligenciju,prenosi Fenix-magazin.

Trenutno se zagovara i mogućnost zadržavanja starijih zaposlenih lica nakon starosne granice za odlazak u penziju. To znači da se razlika može smanjiti za još 68.500 mesta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    12. april 2024 | 15:01

    Niske plate za IT stručnjake. Niko neće u Nemačku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>