Poslodavac uz pomoć ovog papira može da vas satera u ćošak: Ako ga ne potpišete, dobijate otkaz!

Postoji šest razloga kada poslodavac može da vam uruči ovaj papir u ruke

Komentari

  • Dipl ing

    13. jul 2024 | 09:33

    Takozvani gazda ovako može da šikanira radnika koji mu malo znači. A prema radniku koji je važan za posao i firmu je mekan kao pamuk.

  • Oki

    12. jul 2024 | 08:09

    A država je to namerno dozvolili i kakva su prava radnika u Srbiji nikakva

    • 12. jul 2024 | 14:46

      Nataša

      @Oki

      Bavim se ljudskim resursima i radnim pravom pre 15 god i odgovorno mogu da tvrdim da su naši zakoni u ovoj oblasti bolje zaštitili radnike nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.Imala sam slučaj krađe u firmi gde je zaposlenom uručen otkaz,tužio je firmu i uz obrazloženje da ima puno članova porodice koje treba da izdržava od jedne plate i da je time bio prinuđen da krade vraćen na radno mesto.Dve koleginice su se posvađale oko termina za godišnji odmor,jedna je "izvukla" deblji kraj ali je "doskočila" i otvorila bolovanje.Komisija u više navrata koleginicu nije našla kod kuće(bila žena na letovanju u Grčkoj),dobije otkaz,tuži firmu i dobije spor.Jasno po pečatima iz pasoša da je bila u Grčkoj ali sud je doneo odluku da se nakon 2 god suđenja vrati na svoje radno mesto uz obrazloženje da njeno zdravstveno stanje-dijagnoza ne zahteva nužno ležanje.Može biti na bolovanju i lečiti se na plaži.Kada zaposleni dobije spor vraća se na posao i dobija sve zarade za period suđenja kao da je radio.XY slučajeva kada zaposleni otvori bolovanje a obavlja radove na polju,sedi u kafiću,renovira kuću.....poslodavac mu ne može ništa.Porodiljsko bolovanje u Srbiji/nega deteta traje 1 godinu.U većini evropskih zemalja žene se posle 3 meseca od porođaja vraćaju na posao što znači da imamo fino uređenu oblast vezano za materinstvo.U Rumuniji prve god žena prima 100% bolovanja,druge godine 50% a treće 25% zarade ukoliko žele da budu 3 god na porodiljskom-pa su oni bolji od nas.

  • Joffrey

    11. jul 2024 | 21:05

    Ovakav zakon o radu je donet isključivo da zaštiti,,poslodavca"! Radnik je pretvoren u potrošni materijal. Ima slučajeva gde se radnici šalju na imanje poslodavca da mu pokose dvorište i sl.,naravno ako odbije sledi otkaz,sve po zakonu.