• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imala je ideju, drugaricu i 92 evra: Kako je Lusi iz spavaće sobe izgradila multimilionski biznis

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Luci i Sofi su u početku išle autobusom na poslovne sastanke i događaje kako bi prikupile klijente

  • 0

Od malih nogu, Lusi Kohen je gledala članove svoje porodice kako se bore sa finansijama kao samozaposleni umetnici. Njen otac je bio muzičar, a baka pijanistkinja, i često su se suočavali sa izazovima upravljanja novcem. Inspirisana njihovim problemima, Luci je odlučila da zameni studije glume za računovodstvenu obuku.

Naime, Luci je završila pripravnički staž u Udruženju računovodstvenih tehničara (AAT) jer je želela da zaradi novac dok se obrazuje, izbegavajući visoke troškove univerziteta. Nakon završetka obuke, nije bila zadovoljna radom u velikim firmama, pa je 2006. godine, sa samo 23 godine, zajedno sa prijateljicom Sofi, osnovala Mazuma, online servis za računovodstvene usluge malim preduzećima i samozaposlenima.

Počele su sa samo 100 funti i jednim laptopom, ali danas kompanija ima preko 10.000 pretplatnika i vrednost od 10 miliona funti. Mazuma omogućava klijentima da šalju svoje poreske dokumente onlajn, putem e-pošte ili poštom, a za mesečnu pretplatu od 34 funte dobijaju mesečne izveštaje. Kompanija je potpuno digitalna i nudi pristupačne usluge bez potrebe za knjigovodstvenim softverom.

Luci i Sofi su u početku išle autobusom na poslovne sastanke i događaje kako bi prikupile klijente. Sve zarađene pare su reinvestirale u kompaniju, koja je rasla bez početnih investicija sa strane, The Sun.

Godine 2021, Luci je doživela ozbiljan zdravstveni problem sa krvnim ugrušcima u desnoj nozi, zbog čega je zavšrila u bolnici na tri dana. Nakon toga, bila je na jakim lekovima i nije mogla normalno da hoda. I pored toga, brzo se vratila radu na Mazumi, jer joj je to bila svetla tačka.

Pored vođenja kompanije, Luci uživa u podučavanju preduzetničkih veština deci u školama i želi da pomogne sledećoj generaciji žena da postanu preduzetnice. Napisala je dve knjige, a njena druga knjiga "Forget the First Million" osvojila je nagradu za najbolju kratku poslovnu knjigu 2022. godine na Business Book Awards.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>