• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tradicionalna zemlja, napredni muškarci: Sicilijanci sve ćešće održavaju kuće i manje su plaćeni od žena

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Palermo je čak i glavni grad muškaraca koji se bave ovom vrstom posla

  • 0
palermo Foto: Shutterstock

Da spremačice ili kućne pomoćnice više nisu isključivo žene pokazuje istraživanje Opservatorije Domina (Domina Observatory) koji prati ovaj sektor i svoja saznanja objavljuje u godišnjem izveštaju, koji pokazuje da je Sicilija deo Italije gde većina muškaraca radi kao domaćice ili negovatelji, a Palermo je čak i glavni grad muškaraca koji se bave ovom vrstom posla.

Studija Opservatorije Domina otkrila je ovaj pomalo neočekivan podatak, koji takođe označava odlučujuću promenu na društvenom i kulturnom nivou, koja je svakako povezana sa migratornim tokovima i starenjem stanovništva.

I ispostavilo se – još jedan podatak koji je u suprotnosti sa opštim trendom u većini industrija – da su muškarci u ovom sektoru često manje plaćeni od žena.

Dok je zastupljenost muškaraca u ovom sektoru u proseku 11,4 odsto na nacionalnom nivou, na Siciliji dostiže 22,9 osto (prati Kampanju sa 17,2 odsto i Kalabriju sa 16,1 odsto). U skoro svim regionima muškarci su zaposleni uglavnom kao domaćice. Trend je na Sardiniji, Bazilikati i Molizeu, gde muškarci uglavnom obavljaju poslove lične nege.

Prva pokrajina sa najvećom postotkom muških radnika u domaćinstvu je Palermo (27,7 odsto): ukupno ih ima više od 3 hiljade i oni predstavljaju 3,5 odsto  od ukupnog broja radnika muškaraca.

Njih 82,5 odsto zaposleno je kao spremačice i u najvećem broju slučajeva su u pitanju stranci (75,5 odsto) koji su zaposleni na poslovima čišćenja. Procenat prelazi 22 odsto u tri druge provincije na jugu, od kojih su dve sicilijanske: Mesina (26,6 odsto), Katanija (22,4 odsto) i Ređo Kalabrija (22,4 odsto). U ove prve 4 pokrajine radi više od 7 hiljada radnika u domaćinstvu ili 7,5 odsto svih muških radnika u domaćinstvu u Italiji, kojih je 95 hiljada.

Dominina mapa takođe ističe suprotan trend, sa pokrajinama u kojima muški rad u domaćinstvu gotovo da i ne postoji, poput Roviga, gde je sa samo 112 radnika, incidencija najniža u zemlji, i Udina, gde je od preko 9.000 domaćih radnika, samo 403 su muškarci. Prema studiji, u ovim oblastima radnici su više specijalizovani za ličnu negu i vrlo često nisu stranci, piše Palermo tudej.

(Telegraf Biznis)

Video: Vera Zakam o digitalnoj demokratiji: Morate ljudima dati pristup, ali i sposobnost da se opismene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>