• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka više nije obećana zemlja za Srbe? Interesuju ih radnici van Evrope, spremili 90.000 viza za njih

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovu zemlju su bacili oko

  • 0
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Nemačka je prošlog meseca obećala drastično povećanje broja kvalifikovanih Indijaca koje će primati na rad, tokom posete kancelara Olafa Šolca indijskoj prestonici Nju Delhiju.

Berlin je takođe obećao da će smanjiti birokratiju u procesu apliciranja i olakšati priznavanje indijskih profesionalnih kvalifikacija u Nemačkoj. Ova najava je učinjena tokom susreta Šolca sa indijskim premijerom Narendom Modijem.

Šta su lideri rekli?

Nemačka je pristala da poveća broj godišnjih viza za kvalifikovane indijske radnike na 90.000, sa prethodnih 20.000.

- Poruka je da je Nemačka otvorena za kvalifikovane radnike - rekao je Šolc, a prenosi DW.

Kancelar je istakao da je postignut "dobar napredak" u privlačenju kvalifikovane radne snage, s obzirom na to da skoro 250.000 Indijaca trenutno živi u Nemačkoj. Indijci rade "u sektorima gde su nam najhitnije potrebni – bilo da je reč o medicini, zdravstvenoj nezi ili IT sektoru," dodao je.

Modi je pozdravio sporazum kao ekonomski benefit za obe zemlje.

- Kada se dinamika Indije i preciznost Nemačke sretnu, kada se inženjering Nemačke i inovacije Indije spoje... bolja budućnost se odlučuje za Indijsko-pacifički region i ceo svet - rekao je.

Indija i Nemačka su pre dve godine potpisale raniji sporazum o migracijama koji omogućava veću mobilnost za profesionalce i studente.

Indijci pokazuju veliki interes za 'kartu mogućnosti'

Podaci, koji su objavljeni prošlog meseca, pokazali su da su Indijci najverovatnija nacionalna grupa koja može pronaći posao u Nemačkoj prema novom programu "karte mogućnosti".

Od juna, skoro 2.500 migranata je uspešno apliciralo za ulazak u Nemačku radi zapošljavanja prema programu koalicione vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je registrovalo skoro 550 uspešnih aplikacija svakog meseca otkako je uvedena ova mera, koja omogućava kvalifikovanim radnicima da dođu u Nemačku kako bi tražili zaposlenje. Od ukupnog broja, bilo je 780 uspešnih aplikacija iz Indije, nakon čega slede Kina, Turska i Pakistan.

(Telegraf Biznis)

Video: Otvorene dve nove kancelarije PKS u Kini: Čadež obavio sastanke sa 8 kompanija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>