
Početna plata 1500 evra, a onda se višestruko povećava: Vasilije, kuvar iz Srbije, gradi carstvo u Nemačkoj
Da kada radite nešto što volite uspeh je zagarantovan, na svom ličnom primeru dokazuje i mladi kuvar Vasilije Leovac koji se nakon srednje škole zaposlio u najpretužnijim restoranima u Nemačkoj, a kao profesionalni kuvar radio je čak i u restoranu koji ima Mišelinovu zvedzdicu.
- Pre sedam godina zaršio sam srednju stručnu školu i svoju karijeru kao profesionani kuvar počeo da gradim u Berlinu. Ko voli to što radi i ko želi da napreduje, oblast gastronomije zaista pruža velike mogućnosti. Kada je u pitanju rad u restoranu sa Mišelinovom zvezdicom, tu smo zaista spremali najviše i najčešće specijalitete od svežeg voća i povrća. Naravno, tu se najviše vodi računa o poreklu namirnica. Nikad neću zaboraviti da sam išao peške jedno kilometar da uberem rotkvicu ili šargarepu koju smo kasnije spremali u kuhinji. Tu sam stekao zaista važna poslovna iskustva - kaže za RINU Vasilije.
Ipak, polazna tačka za njegov rad bila je Srednja stručna škola Sergije Stanić u Podgorici u kojoj je dobio zlata vredna teorijska, ali i praktična znanja. Nekada sa završenom ovom školom i takoreći zanatom u rukama, mladi mogu da zarade dosta više nego da su završili fakultet.
- Ta škola Ima odlične profesore, stručnjake koji školuju kadar odličan ne samo za domaće nego za inostrano tržište. Nakon završene te škole vi možete, evo poput mene, da radite bilo gde - dodaje Vasilje.
Ovaj mladi kuvar najviše voli da sprema jela sa mesom i to iz njemačke kuhinje, za koju kaže da je nepravedno zapostavljena. Dodaje da je kulinarstvo izuzetna profesija koja je u inostranstvu jako dobro plaćena, ali neophodno je kao i u svemu – puno truda i rada. Početna plata je oko 1.500 eura, a sve ostalo zavisi od pojedinca.
- Plate jesu dobre, ali sve zavisi koliko ste spremni da radite. Moj savet je da ne gledate samo novac, ta ambicija i volja se najviše cene. Evo ja na primer sam imao iskrenu želju da naučim, pa sam čak mnogo gledao vrhunske majstore i učio besplatno. Nakon toga dobijate respekt i oni vas posle traže, dobijate odlično plaćene poslovne ponude - kaže Vasilije.
Balkan pokorio Kinu na prestižnom Foodfestu
Tokom prethodnih dana u Kini je održano veliko takmičenje u kulinarstvu, prestižni Foodfest na kom je pobedu sa svojim crnim rižotom odneo Mario Mandarić iz Hrvatske, a boje Srbije branio je vrhunski kuvar Pavle Gordić koji je osvojio zaista visoko drugo mesto. Zapažen nastup imao je i mladi Crnogorac Vasilije.
- Bilo je ovo zaista sjajno iskustvo, uz druženje sa vrhunskim šefovima koji rade u najprestižnijim restoranima zaista sam mnogo i video i naučio. Pavle i Mario su sjajni i zasluženo su osvojili najviša mesta. Ja sam pobedio na jednom takmičenju na stejdžu u kojem je u spremanju japanske pite sa mesom učestvovalo nekoliko kuvara. Ocenjivao nas je čovek koji je smislio taj specijalitet i ja sam dobio devet od deset maksimalnih poena i odneo sam pobedu. Ceo ovaj događaj samo mi je dodatni vetar u leđa da nastavim još više da se trudim i radim - poručio je Vasilije.
(Telegraf Biznis)
Video: Vučić: Nije pitanje cene nafte, gas je otišao u nebesa
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Pp
Pa i u Srbiji kuvari imaju tolike plate...svašta.
Podelite komentar