• 6

Usvojen leks specijalis za zadužene u "švajcarcima": Građani će imati izbor da konvertuju kredite u evro ili da se sude

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima

  • 6

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima koji je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

Foto: Shutterstock, Pixabay

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije rešiti taj problem za njih 15.785.

- Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema - naglasio je Mali.

"Problem rešen zahvaljujući odličnim rezultatima"

Mali je još jednom podsetio da je rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima moguće zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima koji su postignuti.

- Činjenica je da četvrtu godinu zaredom imamo suficit. U prva tri meseca on je iznosio 15,8 milijardi, iako smo planirali deficit od 19 milijardi dinara - rekao je Mali.

Leks specijalis predviđa da su banke dužne da na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti. Biće primenjen limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR za varijabilne kamatne stope i limit od 4 odsto za fiksne kamatne stope.

- Suština je da kroz ograničavanje visine kamatne stope planiramo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum. Verujem da su korisnici kredita zadovoljni ovim konačnim rešenjem - zaključio je ministar Mali, koji trenutno boravi u zvaničnoj poseti Pekingu.

VIDEO: Ovako se štrajkovalo zbog kredita u švajcarskim francima

(Telegraf. rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan

    Sto se blizi kraj imperiji to u zakoni ludji.Ciceron

  • Ja

    Znaci, vi koji ste podigli kredite u evrima ste ispali ovce u odnosu na ove u svajcarcima. E zato kredit od države Nikada!

  • Trta

    Gradjani da otplacuju necije gluposti sa 100 miliona eura a nema se para za lecenje bolesne dece . Necija firma podigla kredit, neko kupio nov automobil, kupovali kuce , stanove po par komada i sad narod da im otplacuje ? .Banke nisu dinara na gubitku , umesto lakovernih klijenata drzava ce da im otplati kredit , tj. narod . Evo upravo smisljaju kako da nas jos vise oderu , neku akcizu dodatnu i porez da nadoknade manjak..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke