• 12

Ovo su 3 najčešće prevare prilikom kupovine stana: Najbezbednije je angažovati agenciju, ali pazite na to da li su registrovane

Prilikom kupovine stana sa registrovanom agencijom, kupac može biti siguran da neće biti prevaren

  • 12

Iako su donošenjem Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti prevare svedene na najmanju moguću meru stručnjaci ukazuju da ni u jednoj zemlji na svetu ta mogućnost nije apsolutno isključena, i da se jedino obraćanjem registrovanoj agenciji ili grupaciji agencija za prodaju nepokretnosti ta mogućnost svodi za minimum. 

Član Odbora Grupacije posrednika Privredne komore Srbije Vladimir Obradović kaže da je jedan od najsigurnijih načina za kupovinu stana da se kupac obrati agenciji ili nekoj od grupacija udruženih agencija.

Jedna od njih je Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije. Ima više od 150 članova i sarađuje sa agencijama i institucijama koje su bitne za promet nepokretnosti poput Katastra, javnih beležnika, i advokata. Grupacije prvenstveno imaju cilj da mogućnost bilo kakve prevare svedu na minimum, ističe Obradović.

Iako su poslednjih godina ovakvi slučajevi nešto ređi, zahvaljujući različitim zakonskim merama koje ograničavaju potencijalne prevarante i mogućnost prevare prilikom kupovine stana svode na najmanju meru, oni se ipak, i dalje dešavaju.

Prilikom kupovine stana sa registrovanom agencijom za prodaju nepokretnosti kao posrednikom, čija je registracija zakonski obavezna, kupac može biti siguran da neće biti prevaren i da njegova životna investicija neće biti zloupotrebljena na bilo koji način.

Obradović napominje i to da ni u jednoj zemlji na svetu mogućnost prevare nije apsolutno isključena, ali da se jedino obraćanjem registrovanoj agenciji i grupaciji agencija za prodaju nepokretnosti ta mogućnost svodi za minimum.

Kupovina stana, Foto: Profimedia/Onoky

On navodi da čak ni individualno angažovanje advokata prilikom kupovine stana, bez posredovanja agencije, nije apsolutno sigurno, jer su agencije za prodaju nepokretnosti po zakonu obavezne da sarađuju upravo sa advokatima koji su specijalizovani za ovu oblast.

Ukoliko se kupac ipak odluči da u proces kupovine stana krene sam, bez angažovanja registrovane agencije za prodaju nepokretnosti, on znatno povećava rizik da bude prevaren, prvenstveno zbog neznanja, ističu u PKS.

Na tržištu su se u poslednje vreme pojavile su se specifične onlajn registrovane agencije za prodaju nepokretnosti, koje su registrovane.

One se bave isključivo povezivanjem prodavca i kupca nekretnine.

Donošenjem Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti 2015. godine, koji se primenjuje u svojoj punoj meri, klijentima je omogućeno da ukoliko prilikom saradnje sa nekom agencijom za prodaju nepokretnosti dođe do bilo kakvog vida prevare, od osiguranja naplate štetu koja im je načinjena. 

Međutim, od 2015. godine, takve prevare su svedene na nivo statističke greške, pa je od tada zabeleženo samo dva odštetna zahteva za naplatu osiguranja.

Najčešće prevare prilikom kupovine stanova kreću se od onih prodaja koje se zasnivaju na falsifikovanoj dokumentaciji, preko prodaje stana sa nerešenim vlasničkim pitanjem ili duple prodaje stanova, na primer promenom broja stana.

Najbolji način da kupci mogućnost za neku od ovih prevara svedu na najmanju moguću meru je upravo angažovanje agencije, navode u PKS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nada

    Glupost nevidjena. U agenciji me ubedjuju da nesto smuljam, da nesto podmitim, da se nesto ne prikaze, uz reci "pa ko ce to da zna". Agenti su nestrucni, ne poznaju pravo, a advokate samo imaju da bi mogli da prete kupcima i da ne vracaju kaparu.

  • Nesiguran

    NAJSIGURNIJE JE ANGAŽOVATI ADVOKATSKU KANCELARIJU I SVE PREPUSTITI ADVOKATU KOJI ZA SVOJ RAD ODGOVARA, A DA PRI TOM NE TREBA DA PODMITI NIKOGA KAKO BI ZAVRŠIO POSAO OKO KUPOVINE NEKRETNINE.

  • Nesiguran

    Taj koji navodi da su agencije sigurnije od advokata , navodi vodu (novac) na svoju vodenicu. Sem sigurnosti da će naplatiti svoje usluge duplo više od adv. Kanc. Nema nikakve više sigurnosti. Na kraju cele parade kupac opet dopadne advokatu , jer agencija iz raznoraznih razloga ne završi posao do kraja . I to su gluposti nema specijalizovanih advokata na koje se agencije pozivaju. Ima samo dil izmedju agencija i pojedinih advokata a rizik uvek postoji. Srecno sa ovakvim načinom ubedjivanja kupaca i prodavaca da je jedina sigurnost obavljati kupovinu i prodaju nekretnina preko agencija koja imaju 90% nestručno zaposlenih.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke