• 2

Ako ćete da izdajete "stan na dan" - platićete porez od 3.500 dinara po krevetu

Ovaj porez odnosi se samo na fizička lica koja su vlasnici soba, apartmana, stanova i kuća koje izdaju

 • 2

Od 1. jula na svaki krevet u domaćoj radinosti koja obuhvata i krevete u konceptu "stan na dan" u turističkim destinacijama prve kategorije kao što su Beograd, Zlatibor ili Vrnjačka banja plaćaće se godišnje do 3.500 dinara poreza, izjavio je za Tanjug Miroslav Knežević državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Biznis "stan na dan" propada, u Beogradu masovno prodaju stanove koje su rentirali

On kaže da će primenom Zakona o porezu na dohodak građana od 1. jula fizička lica pružaoci ugostiteljskih usluga smeštaja u domaćoj radinosti što obuhvata privatni smeštaj i stan na dan biti "oporezivani na mnogo povoljniji način nego što je to bilo do sada".

- Porez će iznositi 5 odsto od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa brojem ležaja i sa kategorijom turističkog mesta, pa će za turistička mesta prve kategorije kao što su Beograd, Vrnjačka Banja i Zlatibor, iznos biti između 3,4 hiljade dinara i 3,5 hiljada dinara po jednom krevetu godišnje - rekao je Knežević i dodao da se ovaj porez odnosi samo na fizička lica koja su vlasnici soba, apartmana, stanova i kuća koje izdaju.

Ključevi, kupovina stana, rentiranje, iznajmljivanje

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, pixabay.com

 

Knežević kaže da je ova promena deo sistemske reforme čiji je cilj da se podstakne preduzetništvo u turizmu, sa namerom da svi rade što bolje i efikasnije i "apeluje na sve one koji to nisu uradili do sada da u skladu sa zakonom registruju svoje smeštajne kapacitete i podnesu poreske prijave".

Paralelno ministarstvo radi na stvaranju centralnog informacionog sistema koji će se zvati E-turista gde će pružaoci usluga moći sami prijavljuju goste i da ih evidentiraju a Knežević "očekuje da će taj sistem do kraja sledeće godine bude u punoj funkciji".

- Od 1. jula dok taj sistem ne bude kreiran fizička lica - pružaoci usluga neće morati da rade preko posrednika, moći će sami da rade, da vode knjigu gostiju i prijavljuju goste - kaže on i dodaje da će ih to maksimalno rasteretiti te vrste rashoda.

Na interesovanje koliko je fizičkih lica na koje će se ovaj porez odnositi, odnosno kreveta koji će biti oporezovani, Knežević kaže da podatke imaju lokalne samouprave jer one vrše kategorizaciju.

-  Nemamo precizan podatak zato što tu evidenciju vode lokalne samouprave, i svaka od njih zna za sebe koliko je takvih kreveta, ali mi upravo na ovaj način želimo da imamo realnu statistiku koliko ima kreveta u domaćoj radinosti - kaže on i dodaje da će na ovaj način Ministarstvo doći do jedinstvene statistike.

Knežević kaže i da je ovo prilika da oni koji do sada nisu pod povoljnim uslovima registruju svoje kapacitete i počnu da rade i poručuje da "ako to budu izbegavali postoje sankcije, povećane kazne, i turistička inspekcija".

Sa novim sistemom Ministarstvo će imati, objašnjava on, jedinstvenu statistiku iz koje će se videti koliko je zaista gostiju, ko su ti gosti, koliko se prosečno zadržavaju, na koji način troše vreme na destinaciji

- To je suštinska reforma koja će zahtevati intenzivan rad u narednih godinu ili godinu i po dana - zaključuje Knežević.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bolero

  10. jun 2019 | 15:21

  A koja je onda logika da se placa porez za zakup nekretnine od 20% mesečno. Od sada samo stan na dan.

  11
  1

  Podelite komentar

 • Drzavanadan

  10. jun 2019 | 19:45

  Upropastucete ljude sa takvim troskom!Hahahaha,kako ste pisali mislio sam da ce biti 50 evra dnevno jer ste pretili naslovima da je sa tim biznisom gotovo,da vise nema isplativosti u tom poslu itd kad ono 3.500 din godisnje po krevetu?!Pa to im je 2 ili 3 dana gofisnje izdavanja za taj trosak,dmesno!

  7
  3

  Podelite komentar