• 0
 ≫ 

Da li je ovo početak kraja za Airbnb? Deset gradova krenulo u ljutu borbu protiv "stana na dan"

 ≫ 

U pismu se navodi da Arbnb guši lokalno stanovništvo i menjaju lice komšiluka.

  • 0

Deset evropskih gradova zahtevalo je više pomoći od Evropske unije u borbi protiv Airbnb i drugih internet platformi za iznajmljivanje stanova.

U zajedničkom pismu, Amsterdam, Barselona, ​​Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč kažu da eksplozivni rast svetskih platformi za kratkoročni boravak mora da bude na dnevnom redu evropskih komesara.

U pismu se navodi da oni guše lokalno stanovništvo i menjaju lice komšiluka.

U aprilu je generalni advokat Evropskog suda pravde doneo neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU Airbnb ne smatra tradicionalnim agentom za nekretnine. Taj status, ako ga potvrdi sud, omogućio bi Airbnb i sličnim platformama da slobodno rade.

Gradovi su naveli da lokalne vlasti moraju da budu u stanju da se suprotstave negativnim efektima buma kratkoročnih odmora, kao što su povećane stanarine za stalno nastanjene stanovnike i nastavak "turistifikacije" komšiluka, "uvođenjem propisa u zavisnosti od lokalne situacije".

I u Srbiji je počelo prevođenje nelegalnog iznajmljivanja stana na dan u legalne zone. Tako, od sledećeg meseca, onaj ko bude želeo da izdaje nekrentinu po principu stan na dan, moraće  da plati i porez od 3.500 po krevetu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari