• 6

"Voda mi je dvaput za 5 godina razorila dom. Nisam bio osiguran, sad opet moram sve iz početka, sam"

Kuća i imanje B. G. (54) poplavljeni su 2014. u Obrenovcu, a nesrećni čovek istu sudbinu doživeo je ovih dana u novom domu u predgrađu Beograda

 • 6

Obrenovčaninu B. G. (54) uništeni su kuća i imanje 2014. godine tokom stravičnih poplava u Obrenovcu. U toj meri da nije imalo nikakvo smisla obnavljati ih. Ipak, B. G. se nije predavao. Napustio je Obrenovac i, malo pomalo, skućio se u novom domu u predgrađu Beograda. Ovih dana sudbina se gorko poigrala s njim - opet nemoćno gleda svoje poplavljeno dvorište.

Naš sagovornik sada najviše žali zbog jednog propusta koji je napravio.

- Obilo mi se o glavu. U pravom smislu te reči. Trebalo je da se osiguram, da uzmem polisu osiguranja imovine. Verovao sam da ne može ista sudbina da me zadesi dva puta u životu. A sada, isto kao onda - džakovi oko praga, tepisi na ogradi, prljava voda okolo... I opet ću morati sve iz početka, sam - očajan je B. G.

On nije jedini koga bi mogla da zadesi ovakva sudbina. Pre pet godina katastrofalne poplave odnele su 33 ljudska života i pričinile materijalnu štetu od 1,7 milijardi evra. Ipak, frapantan je podatak da svega tri odsto stambenih objekata u Srbiji ima neku vrstu osiguranja od elementarnih nepogoda.

Borča, Poplava, Poplave

Foto: Nikola Tomić

Okolnosti u kojima živimo i radimo ne mogu se predvideti, a posledicama onoga što ovih dana viđamo na ulicama glavnog grada i drugih mesta u Srbiji bavi se osiguranje. Voda je i ove godine razorila ulicu našeg sagovornika, bujica je opet nagrnula u njegovo dvorište. A on sada nema na osnovu čega da naplati štetu.

U našoj zemlji svest o značaju osiguranja je i dalje na veoma niskom nivou, a naši građani i dalje ne prepoznaju osiguranje kao instrument koji će im pomoći da lakše prebrode posledice poplava, požara, grada i drugih elementarnih nepogoda koje se sve češće dešavaju.

Osiguranje ne može da zaštiti kuću ili stan, ali može da pomogne vlasniku da nakon poplave ili neke druge nepredviđene okolnosti vrati svoje domaćinstvo u pređašnje stanje. To je osnovna funkcija osiguranja, koja je naširoko prihvaćena u razvijenim zemljama sveta. Po pravilu, što je zemlja razvijenija, to je svest o osiguranju na višem nivou i privatna imovina je pokrivena polisom osiguranja.

Primera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama je više od 50 odsto domaćinstava oštećenih u velikom uraganu Katrina (2005. godine) bilo osigurano.

OD ČEGA SVE KUĆA I STAN U SRBIJI MOGU DA SE OSIGURAJU?

Požar i udar groma, eksplozija, oluja, grád, poplava, bujica i visoka voda, izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cevi, provalna krađa i razbojništvo, lom stakla, odgovornost prema trećim licima...

ŠTA MOŽE DA SE OSIGURA?

Mogu se osigurati stambeni objekti (kuće, stanovi), pomoćni objekti (podrum, garaža), stvari u domaćinstvu, stakla na građevinskom objektu. Naše osiguravajuće kuće u paketu nude da je dodatno moguće ugovoriti osiguranje članova domaćinstva i osiguranje od odgovornosti prema trećim licima.

Ulaganje u osiguranje podložno je neosnovanim predrasudama da je to skup i nepotreban trošak.  Jer, za svega 3.800 dinara godišnje moguće je osigurati domaćinstvo od rizika koje smo nabrojali, a ukoliko se osiguranje ugovara na duže od godinu dana, onda je iznos premije osiguranja (iznos koji klijent plaća da bi bio osiguran) niži.

Ovakav paket sa ugovornom obavezom od tri godine iznosi manje od 3.500 dinara godišnje, razlike su minimalne u zavisnoti od osiguravajuće kuće. Sa ovim ulaganjem obezbeđeno je pokriće i do dva miliona dinara za štete nastale od navedenih rizika.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Abc

  I kada se desi ovako nesto,osiguravajuce kuce kazu da takve situacije ne ulaze u osiguranje...

  3
  1

  Podelite komentar

 • dana

  Ma kakava kuca stan je zakon na nekom drugom spratu i svakako ga osigurati bez osiguranja ništa

  1
  2

  Podelite komentar

 • Poznavalac osiguranja

  Da li neko misli o tome da li želi osiguranje da osigura imovinu na/u područjima,za koja se zna da se stalno plave? Teško.

  1
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke