• 4

Arapi grade u uvali jedne od najlepših plaža budvanske rivijere

Urbanizacija samo dela uvale, koja se odnosi samo na zemlju jednog investitora, oštro su osudili meštani okupljeni u Udruženju vlasnika zemlje u Lučicama

  • 4

Planskim dokumentom Lokalna studija lokalcije “Lučice” ispunjavaju se želje arapskih investitora, a na štetu Opštine Budva i lokalnog stanovništva.

To je za “Vijesti” kazao menadžer Opštine Milo Božović, navodeći da je to stav Komisije za praćenje procesa planiranja prostora u Opštini Budva, koju je formirao gradonačelnik Marko Bato Carević.

Resor na čijem je čelu Pavle Radulović uputio je Opštini Budva na mišljenje Nacrt lokalne studije lokacije „Lučice“, koja obuhvata samo deo uvale, 44 hiljade kvadrata, koji je u vlasništvu arapske kompanije “Lučice Montenegro“. Urbanizacija samo dela uvale, koja se odnosi samo na zemlju jednog investitora, oštro su osudili i meštani okupljeni u Udruženju vlasnika zemlje u Lučicama.

Komisjia, čiji su članovi Božović, Mihajlo Kapisoda, šef pravne službe u Službi menadžera Opštine Budva, Stevo Davidović, sekretar Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj, Ana Samardžić, glavni gradski arhitekta i Danijela Marotić, rukovodilac sektora za urbanizam, donijela je zaključke koje će uputiti Ministarstvu održivog razvoja.

- Ministarstvo održivog razvoja i turizma nije tražilo smernice od Opštine prilikom izrade planskog dokumenta. Takođe, predstavnici Opštine u Stručnom timu za izradu planova ne pozivaju se da učestvuju u izradi navedenih planova, stoga je potrebno da se od MORT-a traži da se obezbedi aktivno učešće predstavnika Opštine Budva u izradi navedenih, ali i svih budućih planskih dokumenata. Potrebno je pozvati obrađivače planova kako bi ih predstavili predsedniku Opštine i njegovim saradnicima u fazi pre predaje koncepata planskih dokumenata - kazao je Božović navodeći da su to stavovi opštinske Komisije.

Kada je reč o Lokalnoj studiji lokacije “Lučice”, kako je kazao, Komisija ima, pre svega, ključnu primedbu koja se odnosi na obuhvat plana, odnosno na činjenicu da je samo izvršena parcijalna urbanizacija uvale, i to samo onog dela u vlasništvu investitora, a ne i meštana.

- Uvidom u obuhvat plana očigledno je da je on rađen po želji i na zahtev jednog investitora, te da se na taj način zanemaruju interesi ostalih vlasnika parcela u zaleđu plaže Lučice. Opština ne može podržati ovakav obuhvat plana. Dalje, smatra da je po novom Zakonu propisano da se planovi finansiraju iz državnog budžeta, te da u tom duhu i treba da se uvaže javni interesi, a ne samo interesi pojedinačnih investitora. Potrebno je da se integralno sagleda celokupni prostor u zaleđu plaže Lučice. Neophodno je da se parametri iz plana višeg reda primenjuju na nivou planiranih urbanističkih parcela, a ne na nivou zahvata planskog dokumenta - ocenio je Božović.

Crna gora, letovanje, Petrovac Foto: Promo

Istakao je da je od izuzetnog značaja plansko rešavanje glavnog saobraćajnog priključka prostoru zaleđa plaže Lučice, budući da je postojeći saobraćajni prilaz kroz Petrovac nemoguće koristiti za predviđene kapacitete, jer je nedovoljan i apsolutno neuslovan, budući da je već preopterećen postojećim kapacitetima u tom delu Petrovca.

“Vijesti” su još pre nekoliko godina objavile da “Abu Dhabi Financial Group” (ADFG) planira da u jednoj od najlepših uvala na crnogorskom primorju izgradi luksuzno naselje sa apartmanima i vilama za prodaju.

Reč je o još netaknutoj uvali od 250 hiljada kvadrata, koju oivičavaju Velje, Malo, Đurđevo brdo i Babac, jedna je od retko neizgrađenih područja, koju je svih prethodnih godina mimoišla betonizacija.

Kako bi sprečili da Lučice dožive sudbinu Petrovca, te da se u lepoj uvali “dogode višespratni soliteri”, meštani su formirali Udruženje vlasnika zemlje u Lučicama. U vlasništvu meštana je 120 hiljada kvadrata zemlje, gotovo polovina uvale, dok se ostatak zemlje nalazi u vlasništvu Opštine, HG “Budvanska rivijera”, kao i “Property investments”, koja se nalazi pod lupom Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da iza njih stoji Svetozar Marović i njegova bivša savetnica Olivera Ilinčić. Zemlju ima i HTP “Vile Oliva”.

Meštani se kako su naveli „Vijestima“ protive da Lučice dožive sudbinu Budve ili Petrovca i da se u njoj izgrade megalomnske građevine.

- Urbanizaciju Lučica treba izvršiti integralno, a ne ovako, gde se samo izlazi u susret pojedinim investitorima. Ne želimo da se u Lučicama grade stanovi za tržište i soliteri, već razvija ekskluzivni turizam, da se ova uvala ne pretvori u turističko naselje u kojem bi cena ležaja bila deset ili dvanaest evra - naveli su meštani.

Udruženje vlasnika zemlje u Lučicama ranije je angažovalo arhitektonski biro koji je uradio projektni zatadak koji bi trebalo da bude osnova za raspisivanje konkursa za izradu detaljnog planskog dokumenta za celu uvalu.

(Telegraf Biznis / investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Edf

    14. jul 2019 | 19:43

    Islamizacija CG, a vi gledajte i divite se, upumpavanje islamskog novca, posle toga ce da zaposle radnike Albance, pa potom ce tinisti da pikupuju stanove i kuce, a onda znamo sta sledi.

  • Vule

    14. jul 2019 | 17:27

    Neka se gradi da sto vise ljudi uziva u lepoti mora.

  • yony

    14. jul 2019 | 21:52

    Sta na to kaze Savo Bacic ????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>