• 37

Crna Gora privlačna za imućne Srbe: Kupuju više nekretnina nego Švajcarci i Amerikanci

Državljani Srbije su prošle godine trgovali nepokretnosti za 14,5 miliona evra

  • 37

Stranci su tokom prošle godine u Crnoj Gori kupili nekretnine u vrednosti od 182,6 miliona evra, pokazuju zvanični podaci CBCG.

Tradicionalno, najveći kupci su bili Rusi, ali ih polako stižu turski državljani koji su lani trgovali nekretninama za čak 25,1 miliona evra

Od obnove nezavisnosti, Rusi su najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori, a taj imidž su zadržali i tokom prošle godine. Kompanije i fizička lica iz Ruske Federacije su u 2018. kupovali nekretnine za ukupno 38,9 miliona evra.

Odmah iza Rusa nalaze su Turci koji su u kupovinu nekretnina uložili 25,1 miliona evra, što je blizu četiri puta više nego 2017. godine kada su trgovali za 6,8 miliona evra.

Regent Porto Montenegro

Foto: portomontenegro.com

Više trgovaca nekretninama kazalo je da je Turcima najinteresantniji Kotor, Budva, a sve više i Podgorica.

- Znam turske državljane koji kupuju lokale i stanove u Kotoru i ne pitaju za cenu - tvrde izvori Analitike.

Procenjuje se da će Turci nastaviti sa kupovinom nekretnina u Crnoj Gori. Odmah iza turskih državljana, nalaze se državljani Srbije koji su lani trgovali nepokretnosti za 14,5 miliona evra.

Među većim kupcima nekretnina u Crnoj Gori nalaze se i Švajcarci koji su trgovali za 13,2 miliona evra, Amerikanci 10 miliona evra kao i Nemci sa 9,3 miliona.

Milionske trgovine nekretninama u Crnoj Gori ostvarili su Austrijanci i Šveđani sa po 6,3 miliona evra kupljenih nepokretnosti, Britanci sa 5,9 miliona i državljani UAE koji su trgovali za 5,6 miliona evra vredne nepokretnosti.

Nešto više od pet miliona evra za trgovinu nekretnina u Crnoj Gori su odvojili i Slovenci.

(Telegraf Biznis / investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zasto

    27. jul 2019 | 17:25

    Kakva Crna Gora, kakva Hrvatska? Pa ko normalan kupuje nekretnine tamo? Zasto investirati pare u zemlje gde patoloski mrze Srbe i srpski narod? U Grckoj svako moze kupiti nekretninu i to u Solunu za neverovatno malo para. Zasto neko bi uopste kupovao bilo sta u Crnu Goru ili Hrvatsku, kad moze za manje pare to uraditi u Grckoj?

  • Ja

    27. jul 2019 | 17:16

    Preskocili ste scipetare, koji ce uskoro poceti da traze svoj deo...

  • Ina

    27. jul 2019 | 21:07

    Uzas, kad god sam letovala u cg imala sam virus i temperaturu. Ispuštaju kanalizaciju u vodu, tamo je užasno prljavo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>