• 33

Unajme stan za 300 evra, pa ga izdaju ponovo za 1.200: Srbima koji ovo rade preti zatvor

Iznajme stan od vlasnika pa ga onda rentiraju opet, tri puta skuplje

  • 33

Švedska je odlučila da stane na put iznajmljivanju stanova "na drugu ruku", i da one koji se usude na takvu rabotu pošalje u zatvor.

Odluka će tako obuhvatiti i građane Srbije koji su otišli tamo da žive, a koji neretko, čine baš ovaj prestup. Tako, često stan čija cena rentiranja na tržištu iznosi realnih 300 evra, izdaju višestruko skuplje, pa se cifra popne i na 1.300 evra.

Zatvor je samo jedna od mera koju planira Švedska da uvede kako bi regulisala tržište nekretnina, a Zakon o iznajmljivanju treba da stupi na snagu 1. oktobra. Svako ko iznajmljuje stan iz druge ruke, bez odobrenja, a uz to naplaćuje previsoku stanarinu, kriv je za delo po zakonu koji stupa na snagu sledećeg meseca i može da donese do dve godine zatvora.

Ranije, takvo ponašanje nije bilo krivično delo i bilo je uglavnom sankcionisano raskidom ugovora i prevremenom otplatom obaveza.

Jedan od razloga za ovakav potez je manjak stanova na tržištu, i dodatno, to što se oni koji su na raspolaganju ne koriste pravilno.

Prevare su zato česte u celoj Švedskoj, posebno u oblastima gde je taj nedostatak izražen, kao što je Stokholm.

Stokholm

Foto: Promo

Naš sagovornik I. L. koji već godinama živi u glavnom gradu Švedske, kaže da i njegovo iskustvo potvrđuje da je problem u malom broju stanova za iznajmljivanje, ali i stanova koji su u samom vlasništvu.

Sve to uticalo je na proceduru iznajmljivanja koja je prilično komplikovana jer je činjenica da u Švedskoj osoba može da kupi stan ali kada kupi stan zapravo ga ne kupi, već kupi pravo da živi u tom stanu i kupi deo firme koja je vlasnik zgrade.

Pritom, svaka zgrada ima kućni savet koje je pravno telo i koje je vlasnik te zgrade.

Kada osoba u toj zgradi kupi stan, kupi udeo i u tom kućnom savetu i samim tim je njegov deo. On, uslovno rečeno, postaje vlasnik:

- Kada vlasnik želi da iznajmi stan u zgradi na prvu ruku, on mora da pita svoje suvlasnike, odnosno firmu, tj. kućni savet da li mu dozvoljavaju da on iznajmi stan. Oni mu dozvole, potpiše se ugovor sa osobom koja je iznajmila stan i tako se iznajmi stan na prvu ruku, obično na godinu dana - kaže I .L.

Taj rok se poštuje jer svake godine mora da se pita kućni savet da li je u redu da stan bude izdat.

- Ono što se, međutim, često dešava jeste da osoba koja je iznajmila stan od vlasnika, taj isti stan iznajmi nekom drugom. Tada se dupliraju cene jer je tolika potražnja za domom da oni koji bi inače koštali sa troškovima oko 300, 400 evra iznajmljuju se za 1.200, 1.300 - priča nam I. L.

Ranije, kada bi se to otkrilo, bilo je samo upozorenje, uz gorenaveden gubitak ugovora i iseljenja, a sada će te osobe moći da odu i u zatvor.

Naš sagovornik ističe da se ni ovaj Zakon za osobe koje su iznajmile stan od vlasnika neće lako implementirati, i da će biti potrebno vreme, upravo zbog nedostatka resursa.

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    Banda bila banda ostala!

  • Tara

    Nisu samo SRBI.Ima ih pogotovo BOSANCI!

  • rentiranje

    iznajmljivanje izdavanje najam

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke