• 11

Evo zašto je ovo pravi trenutak (možda i poslednji), da uzmete kredit i kupite stan

Za rast cena nekretnina, ali i popularnost "kriva" su dva faktora u Srbiji, rekao je u intervjuu za naš portal Đorđe Đukić. Savetuje da je sada pravi trenutak da se neko zaduži i kupi stan.

 • 11

Cena stanova u Srbiji, prvenstveno u Beogradu, beleži rast već neko vreme, a jedan od razloga su jeftini stambeni krediti. O tome kakvo je trenutno stanje tržišta nekretnina, jeftinih kredita, kao i balona koji se pumpa razgovarali smo sa Đorđom Đukićem, profesorom Ekonomskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, trenutne negativne kamatne stope znače da se skraćuje rok držanja sredstava kod banaka i da je keš masovno prisutan. Zbog toga, ljudi traže beg u nečemu što što bi moglo da donese potencijalni prinos, a kako kaže Đukić, na nesreću, u odsustvu alternativa, kod nas beže i u nekretnine!

Tako, mnogi računaju da će kupovina nekretnine biti siguran trenutni ulog, ali i zarada koju bi mogli da ostvare kada tu nekretninu prodaju.

- Eto ga balon. Naravno, ne na najatraktivnijim lokacijama, ali za tržište Srbije koje je malo, ne možemo reći da je to benigno - kaže Đukić.

Zašto je to tako?

Kuća, maketa kuće, plan gradnje kuća na dlanu, kupovina, nekretnine

Foto: Shutterstock

- Ne zato što su svi srećni da kupuju nekretnine, već što nema drugih opcija. Berza je davno kompromitovana. Banke su nasledile politiku nultih kamatnih stopa, i onda imamo fenomen da građani sele keš u trezor. Ko strada? Pa budući ekonomski rast, jer taj novac bi mogao da ide u produktivne, a ne neproduktivne investicije kao što su nekretnine - kaže on.

Kako ističe, to je zapravo cena kažnjavanja štediša.

Kada je reč o negativnim kamatnim stopama, ističe da je to negativan signal za alokaciju resursa, odnosno, upravo ulaganja u neproduktivne namene. Ipak, za građane je, dodaje, to dobro.

"Euribor sigurno ostaje na ovom nivou još neko vreme"

- Kamate na euribor osteće negativne. Nema potrebe za brigom. Moja procena je da se neće menjati do trećeg kvartala 2020 - objašnjava profesor.

S druge strane, i politika ECB ukazuje da još nije kraj jeftinim kreditima.

- Ko može da se zaduži, da reši svoje fundamentalno i egzistencijalno pitanje za sebe ili porodicu pravi je trenutak - savetuje Đukić.

Prema njegovim rečima, na tržištu nekretnina su trenutno prisutna dva faktora koji utiču i na cene, a to su:

 •  špekulanti koje ulaze u tržište nekretnina jer ne znaju šta će sa viškom novca i nemaju alternativu
 • građani koji kubure sa stambenim potrebama

- Kada ćete se zadužiti ako ne sada? Naročito ako neko iole ima perspektivu da se održi u poslu pa čak i ukoliko ima ugovor koji podrazumeva "rad na određeno vreme". Banke vape za klijentima, posebno što je poznato da su naši građani disciplinovani, i da su uredne platiše svojih obaveza, za razliku od preduzeća - rekao nam je Đukić.

Ceo intervju o posledicama svetske krize, ali i najava nove, o tome kako će se to odraziti na Srbiju, kamatama, ceni zlata i predviđanjima šta nas čeka u ekonomskom smislu čitajte uskoro u velikom intervjuu sa profesorom Đukićem na Telegraf Biznisu.

Video: Tabaković: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • brka79

  Kakvi crni krediti u Srbiji... vama je 3-4% jeftino?? Izgleda da smo stvarno velo bogata zemlja....

 • Deki

  Povoljne kamate, navalite ljudi😂😂😂😂😂

 • Vladimir

  Prst na celo i razmisli.realno 4 kredita mogu da placam,a nemam hrabrosti za auto od 8 000 e.ima ovi troje pilica skolaraca,a neznam sta nosi dan a sta noc,......a necumem da ustedim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke