• 1

Tužna sudbina domova današnjice: Prazni su, pusti, i nema ko da ih nasledi

Praznih kuća ima toliko da su dobile i posebno ime. Čak ih poklanjaju, ali nema ko da ih preuzme

  • 1

Pad broja stanovnika je glavno pitanje mnogih zemalja, a posebno je zabrinut Japan. Ta država je posle dvadesetog veka doživela veliki procvat, a sada primećuje nagli pad broja ljudi. U 2018. godini rođeno je najmanje beba od kada je zemlja počela da vodi evidenciju, dok broj umrlih neprestano nadmašuje broj rođenih.

Kako opada populacija u zemljama širom sveta, potražnja za stanovanjem takođe opada, jer se posledično smanjuje i broj domaćinstava. To se već događa u Japanu, gde dramatično starenje stanovništva u zemlji broji ogroman spisak praznih domova. Poznate i kao 'akiia', ove kuće bivaju napuštene bez naslednika ili novih stanara.

Rekordno visokih 13,6% imanja širom Japana registrovano je kao akija u 2018. godini, a predviđa se da će se problem pogoršati; Rođaci žele da izbegnu nasleđivanje domova zbog japanskog poreza na drugu nekretninu.

Akije su posebno koncentrisane u ruralnim sredinama jer mlađe generacije napuštaju svoje korene i sele se u gradove u kojima ima više mogućnosti - fenomen koji uzrokuje dramatične globalne promene stanovništva širom sveta.

U ovim ruralnim sredinama gde je potražnja za kućama već mala, akija vredi toliko malo da agenti za prodaju ne žele da  ih preuzmu; ne mogu da zarade od naknada, koje se izračunavaju na osnovu procenta vrednosti imovine. U nekim slučajevima, posebno u najudaljenijim oblastima, nedostatak interesovanja znači da uopšte ne postoji agent za nekretnine koji bi se bavio njima.

Lokalno stanovništvo oseća pritisak da akije ne postanu teret u slučaju prirodnih katastrofa. Budući da je većina akija stara nekoliko decenija, ove stare drvene kuće ne mogu da izdrže tajfune i zemljotrese. To znači da svako oštećenje i ono posle njih spada na druge.

Počela je da se razvija i inicijativa da se akije poklone novim stanarima koji bi mogčli da plaćaju neku minimalnu naknadu. Neka vrsta najma. Međutim, jednostavno nema novih stanovnika.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    Bolje da ste pisali o našim "akijama", jer je kod nas još i gori. Kod nas, ne samo da su kuće napuštene, već cela sela, a zašto?!... Kao prvo zbog modernog društva, jer ni jedna mamica, ali i tatice, neće da njihov jedinac, ili jedinica, pošto je to postala moda po jedno dete, postane zanatlija, ili ne daj Bože poljoprivrednik, nego obavezno doktor, inženjer, ili u najmanju ruku političar. Sportista da, ali samo tamo gde ima gomila novca, a ne pitajući se usput, da li je njihov-à ljubimac talentovan-a za to. Postavljam pitanje svim "pametnim" mamicama i taticima, od čega će naše današnje "moderno društvo" živeti (jesti), kada više ne bude bilo sela i poljoprivrede???!!!! Po selima, ono malo mladića što ima, skoro su svi neženje, jer su devojke odavno otišle u grad, kako bi našle nekog bogatog, pa makar i gangstera, ili da dođu do TV-a, pa makar i u" rijaliti". Sodoma I Gomora su možda samo biblijski zapis ili??!!...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke