• 1

Luka Beograd seli se kod Pupinovog mosta, tamo gde niče i ICT park

Posle decenijskog spora, Luka Beograd se seli na novu lokaciju kod Pupinovog mosta, kažu u Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture.

  • 1
Pupinov most

Printskrin: Google maps

Sredstva su obezbeđena, a prvi radovi na novoj luci počeće već 2021. godine. To će biti jedno od najmodernijih i najvećih čvorišta za intermodalni saobraćaj na Zapadnom Balkanu, sa kapacitetom pretovara između tri i pet miliona tona tereta.

Razmatra se tačna lokacija za izgradnju nove luke u Beogradu, ali najveći potencijal ima lokacija uzvodno od Pupinovog mosta, u čijoj blizini je planirana i gradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči, zajedno sa partnerima iz Kine.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj kaže da je ukupan iznos projektovanja skoro tri miliona evra za Luku Beograd, sa rokom završetka projektovanja do kraja naredne godine, odnosno u prvom kvartalu 2021. godine, u zavisnosti od dinamike sa revizionom komisijom.

Nova luka imaće i novi način finansiranja tokom gradnje, u igri su i strani kapital i domaći investitori.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da njima trenutno nije bitno šta će biti sa sadašnjom lokacijom, ali se tu predviđa razvoj komercijalnih sadržaja. Ko i kako će voditi taj projekat, zavisi od rešavanja spora između Luke Beograd i Grada Beograda.

(Telegraf Biznis/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>