• 3

Tri bračna para iz Sečnja dobila su po milion dinara za kuće na selu

Praznih kuća u selu ima mnogo. Maltene jedna puna, a dve prazne. Danas u selu ima 70 učenika. U selu su ostali uglavnom penzioneri, vrlo je malo mladih ljudi. Čim završe osnovnu školu, odu u Zrenjanin i gotovo da se niko više ne vrati

  • 3

Tri bračna para iz opštine Sečanj dobila su na konkursu pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova sredstva za kupovinu seoskih kuća.

Po milion dinara za kupovinu seoskih kuća dobili su Ivana i Mićo Babić (Sutjeska), Katarina i Goran Horvat (Šurjan) i Jelena Kalaji i Aleksandar Racić (Boka).

Sva tri sela u sečanjskoj opštini imaju velikih demografskih problema. Stanovnika je iz godine u godinu sve manje.

U Šurjanu su, prema popisu iz 2011. godine, bila 253 stanovnika, a sada ih je, kako je za portal zrenjaninski.com rekao jedan meštanin, manje od 200.

– I ovog meseca su dve familije otišle za Zrenjanin – kaže sagovornik.

Zato je sve meštane obradovala vest da će se jedna porodica skućiti u ovom selu na granici sa Rumunijom.

 U Sutjesci, koje je mnogo veće selo, situacija je slična.

– Praznih kuća u selu ima mnogo. Maltene jedna puna, a dve prazne. Danas u selu ima 70 učenika. U selu su ostali uglavnom penzioneri, vrlo je malo mladih ljudi. Čim završe osnovnu školu, odu u Zrenjanin i gotovo da se niko više ne vrati – kaže za portal zrenjaninski.com Milica Kutlača, sekretarka Mesne zajednice Sutjeska.

Ništa bolje nije ni u Boki, u kojoj je po popisu iz 2011. godine živelo oko 1.400 stanovnika. Ali, naši sagovornici kažu, na papiru je slika jedna, a u životu sasvim neka druga.

Zato svi s odobravanjem gledaju na dolazak mladih bračnih parova u njihova sela. Jer, to je dobar znak da će sela nastaviti da žive i u narednom periodu.

(Telegraf.rs / Zrenjaninski.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    Taj Mićo baš neki Vojvođanin...

  • Ivs

    Da zlatne kuce delite tamo nema zivota

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke