• 2
 ≫ 

Odgovor na pitanje koje je počelo da muči paušalce: Da li mogu da podignu kredit za stan?!

 ≫ 

Često pitanje preduzetnika - paušalaca posle izmena zakona jeste da li oni mogu da podignu stambeni kredit na osnovu plate?

  • 2
Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup Foto: Shutterstock

Da ovo pitanje nije tek tako postavljeno govori i to što su, prema našim saznanjima, neke banke interno počele da razmišljaju na tu temu. Odnosno, da li i kako odobriti paušalcu kredit za stan.

S druge strane, struka kaže da paušalci u praksi, mogu da podignu stambeni kredit.

Kako se radi o stambenom kreditu za fizička lica, kreditna sposobnost se obračunava kao i kod ostalih fizičkih lica, s tim što u ovom slučaju zarada je zapravo dogovoren redovan prihod koji se ostvaruje na osnovu ugovora sa kompanijom poslodavcem.

- Stambeni krediti su po definiciji krediti koji se isplaćuju fizičkim licima za potrebu kupovine nekretnine za stanovanje. Pravna lica mogu imati stan kao proizvod, robu ili poslovni prostor, tako da sama svrha nekretnine određuje i tip kredita. Ponuda za paušalce su isključivo stambeie krediti, dakle krediti koji se odobravaju fizičkom licu koje se u katastru upisuje kao vlasnik objekta čija je namena stambena - kaže za Telegraf Biznis Katarina Ockoljić iz Udruženja finansijskih institucija pri PKS.

Kako objašnjava, radi dobijanja kredita, od paušalaca se traži Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa nekim preduzećem.

Najvažnija stavka ovog ugovora je rok na koji je on zaključen, jer se sa ovim rokom usklađuje ročnost kredita.

Cela poenta toga je da se utvrdi da paušalac nije angažovan na jednokratnom projektu, već da je u pitanju saradnja koja će trajati u dužem vremenskom periodu. Uslov je da je ugovor sklopljen na neodređeno, međutim ukoliko je ograničen njegov rok moguće je da se deo sredstava finansira kreditom. Tada se rok usklađuje sa onim u ugovoru i maksimalno opterećenje mesečnih primanja ratom kredita je 60%.

Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer Foto: Shutterstock

Šta još paušalac može da uradi?

Takođe, bitno je da ugovor sadrži i visinu prihoda.

- U samom ugovoru o poslovnotehničkoj saradnji nadoknada može biti izražena kroz satnicu, na nedeljnom ili godišnjem nivou, ali je važno da u svakom od tih slučajeva postoji definisan način kako se ona određuje i da je definisan minimum ispod kojeg ti prihodi neće ići kako bismo ih mogli uvažiti za obračun kreditne sposobnosti - kaže Ockoljić.

Pored same paušalne agencije, posmatra se i poslodavac sa kojim on sarađuje. Ukoliko su u pitanju renomirane IT kompanije sa dugogodišnjim iskustvom, tada je potrebno da paušalna agencija postoji minimum šest meseci radi apliciranja za stambeni kredit.

- Ukoliko paušalac podnosilac zahteva radi za startape i strane kompanije o kojima nemamo dovoljno informacija, onda se više oslanjamo na utvrđivanje senioriteta samog klijenta i stabilnost njegovih prihoda u poslednje dve godine. U tim slučajevima ban ka traži na uvid ugovore o prethodnim angažovanjima i promet u banci - dodaje ona.

Jedna od opcija jeste da se podigne kredit sa učešćem, međutim ukoliko nemate sredstva možete aplicirati i za kredit bez ličnog učešća.

Ovo se može uraditi dodatnom hipotekom, pored one koja se uspostavlja na nekretnini koja je predmet kredita, gde ukupan procenjeni iznos obe hipoteke mora biti minimum 30% veći od iznosa traženog kredita.

- Bilo je i situacija u kojima je banka kreditirala i učešće, što podrazumeva da se sklapaju dva odvojena ugovora o kreditu gde je ovaj za učešće obično kratkoročni kredit pod standardnim uslovima za gotovinske kredite a drugi dugoročni pod uslovima za stambeni kredit. Odluka o tome da li će se takvi aranžmani odobriti se ne može baš precizno uklopiti u neki standard, ali svakako se daje prednost dugogodišnjim klijentima sa dobrom kreditnom istorijom - kaže naša sagovornica.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    21. januar 2020 | 12:43

    Prazne price ja imam zanatsku radnju 20 god i ni u jednoj banci ne mogu da dobijem kredit kao fizicko lice ni kao pravno cak ni u poslovnoj banci gde su racuni od radnje ali zato moji roditelji koji imaju preko 70 god dobiju kredit bez problema pa cak u slucaju smrti korisnika ja kao naslednik mogu da preuzmem kredit sto znaci da dobijem kredit kao zanatlija nikako ali kad treba vratiti tudzi dug onda nisu alergicni na zanatske pare samo da se njima vrati njihovo sto znaci da sam ja kao zanatlija gradzanin drugog reda sramota

  • maja

    21. januar 2020 | 12:44

    Ukratko rečeno, ne možete, donosno možete ako ste već zaposleni u nekoj firmi pa je gazda rešio da vas outsoursuje ili ste ga vi zamolili da radite kod njega kao outsource saradnik, te ste po tom osnovu postali paušalac. Formalno vi ste paušalac, a teoretski radite u nekoj večoj firmi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>