• 8

Novobeograđani značajno spustili cene stanova, ali jedna druga opština je pobedila - kirija niža 50%

Osim pada cene, primetan je i veći broj otkazivanja stanova

  • 8
stan

Foto: Pixabay

Smanjenje interesovanja i ponude, usled privremenog prekida poslovanja agencija za nekretnine, ali i nesigurnost ekonomije i tržišta, može dovesti do daljeg pada cene nekretnina u Srbiji.

U poslednje vreme sve se više priča o pojeftinjenju cena nekretnina, i to s razlogom. Posebno pada cena zakupa, o čemu je Telegraf Biznis već pisao. 

Ali, da vidimo gde su te cene najviše pale.

Od početka vanrednog stanja pa do sad, cena je spuštena u samo malo više od 1% od ukupnog broja oglasa starogradnje, odnosno u 718 oglasa. Od ovog broja oglasa, polovina se odnosi na prodaju, a druga polovina na izdavanje.

Prosečan pad cena, koji je zabeležen u oglašenim nekretninama na nivou cele Srbije, iznosio je 6%. Kada posmatramo pojedinačne cifre, vidimo da su u većoj meri snižene cene nekretnina koje se izdaju (prosečno sniženje od 9%), od onih koje se prodaju (sniženje od 3%). Najveću promenu u ceni, bilo za prodaju ili izdavanje, zabeležile su nekretnine manje kvadrature, do 50m2, gde su cene snižene za oko 7%. Za nekretnine preko 50m2 promena cene je iznosila -5%. O tome čitajte u našoj posebnoj vesti.

Najveći pad u najmanjim gradovima

Analiza koju je radio portal 4zida.rs i koju nam je ustupio, rađena je i za pojedinačne gradove – Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Suboticu.

Zanimljivo je da su, što se tiče izdavanja nekretnina, najviše pale cene u manjim gradovima.

Tako je najveći pad zabeležila Subotica gde je izdavanje nekretnina pojeftinilo u proseku za 20%. Posle Subotice dolazi Kragujevac sa smanjenjem mesečne kirije od 18%, a nakon njega Novi Sad gde su cene izdavanja pale za 13%.

Najmanji pad cena izdavanja zabeležio je Niš gde su tražene kirije snižene za 6%, a nakon njega Beograd sa oko 8,5%. Zanimljivo, na nivou ostalih gradova Srbije gotovo da nije ni bilo pada cena izdavanja, barem ne za sada.

Kada je reč o cenama izdavanja, agencije primećuju kako je pad cena izdavanja u većoj meri već počeo, što se kod prodaje nekretnina tek očekuje. Agenti smatraju da će tržište izdavanja malo bolje proći ovu krizu i da će se brže oporaviti, u odnosu na prodaju nekretnina.

U Beogradu, najćešće promene cena su zabeležene u oglasima za stanove u blokovima na Novom Beogradu, a najveći pad cena za izdavanje je na Lionu, gde je u pojedinim slučajevima mesečna kirija sada niža i do 50%.

Kada posmatramo prodaju i izdavanje u Novom Sadu, najveći pad u procentima, zabeležile su nekretnine u Centru i na Bulevaru oslobođenja. A najčešće su cene menjane u oglasima za izdavanje na Grbavici, kao i u prodajnim oglasima za Detelinaru.

Na polju izdavanja sve je više otkazivanja stanova i to najviše od strane studenata, a u zakup uzimaju nekretninu samo oni kojima je to sad neophodno.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    Ajde bre ne zanosite se od juna meseca se sve vraća u normalu .Šta sad ako je vanredno stanje treba nekom da pokloniš stan .Svaka čast svakome ali ljudi uzmi mo se upamet sveće ovo proći za mesec , dva i sve postarom .

  • sasa

    Sve je to normalno i sve ce ici jos vise dole. Jer su se stanovi izdavali na dnevnom nivou a sada toga nema i nece ga biti jos dugo. Pojavilo se dosta novi stanova koji se izdaju na mesecnom nivou

  • Pajovan

    Ima i dobrih stanodavaca, koji ne naplaćuju stanove ...samo troškovi stana. Pohvala za njih...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke