• 22

Beg iz grada na selo: Kuće van centra su sada luksuz, a za one gradske važe nova pravila kupovine

Raste potražnja za vilama van grada, posebno u Londonu i Njujorku, dok su na Kipru popularne vile i apartmani za iznajmljivanje, zbog zatvaranja hotela

  • 22
Country house, periferija, kuća van grada

Foto: Shutterstock

Svašta nešto se promenilo od kada je nastupila korona, a kada govorimo o nekretninama, osim što je oborila cene zakupa i kvadrata stanova, pogurala je tražnju za kućama van grada, bilo da je reč o iznajmljivanju ili kupovini.

Ovaj trend nije novina, ali je u porastu. Bogataši već duže vreme tragaju za skloništem u prirodi, mirom, oazom koja eliminiše stres, gradsku buku, gužvu, javni prevoz. Centar grada za periferiju menjaju i oni manje bogati, koji su iskalkulisali da im se život van "kruga dvojke" ili, na primer, Menhetna više isplati, u svakom smislu.

Od početka marta, eksperti su zabeležili rast ponude vila i apartmana sa popustom od 30 odsto, uglavnom u Francuskoj i Italiji. Raste potražnja za vilama van grada, posebno u Londonu i Njujorku, dok su na Kipru popularne vile i apartmani za iznajmljivanje, zbog zatvaranja hotela.

Situacija je slična i kod nas. Koliko puta ste poželeli da imate vikendicu? Negde gde ćete pobeći bar na kratko? Mnogi su taj san već ostvarili, pa kupuju placeve u okolini Beograda, zidaju kuće ili kupuju već gotove. U poslednje vreme sve se više priča o pojeftinjenju cena nekretnina. Posebno pada cena zakupa.

Studenti koji uglavnom iznajmljuju stanove u prestonici, odavno su otišli u svoja rodna mesta, jer fakulteti ne rade. Međutim, analiza je pokazala jednu zanimljivost - cene su najviše pale u manjim gradovima, recimo u Subotici.

Prosečan pad cena, zabeležen u oglašenim nekretninama na nivou cele Srbije, iznosio je 6 odsto.

U Beogradu, najćešće promene cena su zabeležene u oglasima za stanove u blokovima na Novom Beogradu, a najveći pad cena za izdavanje je na Lionu, gde je u pojedinim slučajevima mesečna kirija sada duplo niža.

Stanove polako zamenjujemo kućama, a da li će tako ostati i kada prođe pandemija?

Oni kojima posao to dozvoljava - mogu da rade na daljinu ili auto-putem brzo stignu do firme - odlučuju se za selo umesto grada, jer kažu da im je dosta noćnog života, zagađenja, automobila, gužve, čekanja u redovima. Među njima ima mnogo mladih osoba. Tome su doprinele i društvene mreže, jer sada nemaju osećaj da su usamljeni, a ionako se više druže putem mobilnih aplikacija nego uživo.

Ima i onih koji su posao od 9 do 17h zamenili životom na njivi. Ovo je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo, kada je želja za radom u kompanijama bila na vrhuncu, ali sada milenijalci neretko menjaju kancelariju za svež vazduh, vedro nebo i slobodu na periferiji. Kažu da ih je život na selu naučio tome da manje troše, više poštuju okruženje i prirodu, ali i da uživaju u sitnicama.

Američka analiza je pokazala da milenijalci iz nekoliko razloga danas ne kupuju kuće, ali ih zato iznajmljuju. Ili ne mogu da ih priušte, ili nisu u braku, imaju velike studentske kredite, probleme s papirologijom. Nedavno je osvanula i vest da milioneri i milijarderi trenutno ne kupuju čak ni izolovane vile, već opremljene i papreno skupe bunkere.

Korona je, međutim, promenila i neke druge stvari, i to čak nedelju dana pre zatvaranja firmi i škola u SAD. Istraživanje Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama otkrilo je da je oko 25 odsto prodavaca već promenilo uslove: to se odnosi na obaveznu dezinfekciju ruku pre ulaska u kuću, izuvanje ispred kuće i čak zabranu dodirivanja elemenata iz kuhinje ili kupatila.

Osim toga, takozvane otvorene kuće u Njujorku, koje su na prodaju, kupci mogu pogledati u tačno određeno vreme, na primer vikendom od 9 do 17h. U proseku, tokom vikenda, obično se pogleda od 5.500 do 6.000 kuća, međutim, sada je drugačije. Između 14. i 15. marta bilo je zakazano razgledanje "samo" 3.900 kuća, ali su mnoge od njih otkazane.

Nova praksa je i da agent za nekretnine pozove prodavca veče pred pokazivanje kuće, kako bi bio siguran da se on oseća dobro. Takođe, zabranjena je poseta kućama sa decom.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • s

    Selo hvali a u gradu zivi staro pravilo

  • Sibin

    Kuce van grada ce tek biti luksuz!!!

  • 937

    Kad bi sva sela bila ovakva kao ova kuca na slici i da imaju sredjene skole za decu, ambulantu i neki mali trzni centar gde mozes da se snabdevas ja bi prvi otisao na selo, inace sam rodjen u Beogradu i zivim 50god...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke