• 0

5 stvari o kojima bi šef gradilišta trebalo da vodi računa tokom krize

Građevinska industrija nalazi se u izazovnim vremenima. Propisane zdravstvene bezbednosne mere podrazumevaju socijalnu distancu i što manje kretanja, što stvara veliki pritisak na izvođače radova, investitore i sve ostale u građevinskom lancu

  • 0
Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Ovako izgleda aplijacija/Foto: PlanRadar

Preporučene mere mogu da dovedu do usporavanja radova i smanjenja efikasnosti, kao i ugrožavanja vremenskih rokova realizacije projekata. 

- Koliko god ograničavajuće bilo raditi s manjim timovima i biti izvan lokacije, još uvek postoje načini održavanja građevinskih projekata - kaže Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu. Na osnovu iskustava klijenata – građevinskih kompanija širom sveta, Bojan navodi pet ključnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju svi rukovodioci gradilišta koji posluju u tekućim, kriznim okolnostima. 

Pet stvari o kojima bi upravnici gradilišta trebalo da vode računa tokom pandemije

Pregledajte bezbednosni protokol

Bezbednost pre svega! Sve dok je gradilište otvoreno, postoji odgovornost za bezbednost svih zaposlenih. Obavezno implementirajte najnovije preporuke vezane za pandemiju COVID-19, uključujući pravila o poštovanju socijalne distance i obratite pažnju na sve nove savete koji se objavljuju. U datim okolnostima nastavak poslovanja i osiguranje bezbednosti timova na gradilištu će možda podrazumevati novi pristup planiranju aktivnosti, izmenjenu komunikaciju ili raspored poslova, ali potrebno je sve prilagoditi da bi se osigurala bezbednost svih zaposlenih.

Nastavite da komunicirate

Komunikacija je ključna. Razgovarajte sa svojim timom, klijentima, izvođačima i dobavljačima, kako biste razumeli na koji način se oni prilagođavaju novonastaloj situaciji i kako možete da sarađujete da biste pronašli odgovarajuća rešenja i nastavili da radite. Softveri za komunikaciju i saradnju, poput Microsoft Teams-a ili Slack-a, mogu biti korisni, međutim saradnja na digitalnim nacrtima pomoći će timu da se usresredi na postojeći projekat, a istovremeno  omogućava planiranje zadataka kako bi svi poslovi bili blagovremeno i efikasno završeni.

Koristite tehnologiju za efikasno planiranje građevinskih zadataka

Redovno pratite stanje vašeg projekta. Delegiranje zadataka i komunikacija sa klijentima, kolegama i kooperantima su sami po sebi izazovni, a rad na daljinu može dodatno da poveća složenost ovih zadataka. Korišćenje softvera može da vam uštedi vreme u planiranju zadataka i upravljanju ljudskim resursima na gradilištu.

- Ključno sredstvo za planiranje posla koji treba obaviti jeste digitalni nacrt sa označenim svim aktivnostima na gradilištu. Softver PlanRadar omogućava filtriranje zadataka prema statusu – da li su u pitanju tekući ili završeni zadaci, prema rokovima, prioritetima kao i vrstama zadataka, kako biste dobili jasnu sliku o tome koje aktivnosti možete da obavite sa manje radnika na licu mesta - objašnjava Petković.

- Nebitno je da li zadatak treba da obavi manji ili veći tim – u digitalni nacrt u aplikaciji možete da unesete sve informacije o projektu, kao i samu komunikaciju. Odgovorna osoba potom dobija obaveštenje o predstojećim i novim rokovima, kao i najnovije informacije o statusu pojedinih aktivnosti putem push poruke, kako ključni rokovi ne bi bili propušteni – dodaje.

Obratite pažnju na podizvođače

Pazite - kašnjenja se sabiraju! Zbog toga će vam korišćenje on-line alata za saradnju koji je namenjen građevinarstvu omogućiti praćenje svakog koraka na gradilištu. Softver PlanRadar omogućava analizu izvršenih zadataka podizvođača, tako da ćete moći da pratite koji podizvođači rade u skladu s rasporedom, koji član tima je preopterećen poslom ili ko kasni sa izvršavanjem projekata.

Koliko god je to moguće smanjite broj aktivnosti na samom gradilištu

Sa sofisticiranim sistemom obeležavanja zadataka, ceo tim ne mora da bude istovremeno prisutan na gradilištu. Ako jedan član tima može da zabeleži nedostatke, odredi zadatke i ažurira status pomoću mobilnog uređaja, tim može zajedno da radi nezavisno od vremena i mesta.

- Svaki član tima koji koristi PlanRadar može da organizuje svoje zadatke na ovaj način, s obzirom na to da se sve informacije automatski sinhronizuju na svim uređajima, čime se osigurava jasan i precizan pregled projekta. Takođe, zadaci se mogu kreirati iz veb aplikacije i dodeliti odgovornoj osobi, a da pritom kreator zadatka ne mora da napusti kancelariju ili svoj stan - pojašnjava nam Bojan.

PlanRadar je Software as Service (SaaS) rešenje za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i u oblasti nekretnina. Koristi se za građevinsku dokumentaciju, upravljanje zadacima i nedostacima, sertifikaciju i održavanje nekretnina, predaju projekata, itd.

Na besplatnom vebinaru na temu upravljanja gradilištima na daljinu, koji će biti održan u sredu, 29. aprila u 17:30h Petković će predstaviti mogućnosti digitalizacije u građevinskom sektoru, uz pomoć kojih je moguće pratiti dešavanja na gradilištu i od kuće.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: https://attendee.gotowebinar.com/register/2716307598841806348?source=Referral

Intuitivna i jednostavna za korišćenje aplikacija omogućava uštedu i do 70% troškova. Sedište kompanije je u Beču i trenutno ima više od 7.000 klijenata iz 43 države. Mi smo imali priliku da se uverimo na terenu kako izgleda rad sa aplikacijom. Opširnije u tekstu OVDE.

Video: Ništa više u Srbiji nije daleko

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>