• 7

Vikendice sve traženija roba i u Vojvodini: Cene od 8.000 do 15.000 €, ali placevi odoše

Za sada je više onih koji se interesuju za kupovinu placeva

  • 7
ULJANA REPICA VOJVODINA PROCVETALA POLJA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Moglo bi se reći da se sve vraća uobičajeni način života i rada, ali i to da se to neće desiti ni brzo ni odjednom. To se odnosi na, praktično, sve segmente privrede – i one koji su bili privi na udaru, kao šti su turizam i ugostiteljstvo, pa do trgovine, u kojoj se gotovo stalno radilo.

Nakon gotovo dva meseca, u stanje poznatog i uobičajenog poslovanja vraćaju se i oni koji rade u oblasti prodaje nekretnina. I izgleda da im je posao dobro krenuo jer je, na osnovu onoga što je saopšteno iz Republičkog geodetskog zavoda, ta delatnost pokazala veliku elastičnost i otpornost – a podaci govore da se za svega desetak dana od ukidanja vanrednog stanja tržište nekretnina u Srbiji potpuno oporavilo i da se one prodaju slično kao i do polovine marta.

Da je tržište živnulo, potvrđuju i prodavci nekretnina u nekoliko gradova u Vojvodini, ali i ukazuju na to da je sada, svega oko dve nedelje od ukidanja vanrednog stanja, teško reći kojim tempom će se ono i vratiti na raniji nivo. Navode da se pretekle oko dve sedmice potencijalni kupci uglavnom raspituju o cenama stanova i da su veoma obazrivi, strpljivi i spremni da kupovini posvete daleko više vremena nego ranije i više puta odmere pre nego što donesu odluku da kupe neku nekretninu. prenosi novosadski Dnevnik.

Oni ističu i da bi stabilizaciju na tržištu nekretnina trebalo očekivati narednog meseca, a da, što se tiče cena, ne treba očekivati velike promene u odnosu na one cene koje su važile do polovine marta i uvođenja vanrednog stanja.

ULJANA REPICA VOJVODINA PROCVETALA POLJA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

I dok je tokom vanrednog stanja prodaja nekretnina praktično stala, oni koji imaju vikednice pored reka, na Fruškoj gori ili bilo gde van grada, bili su u daleko boljoj poziciji od onih koji žive u stanovima. Naime, zabrana kretanja je tokom vikenda trajala više od 50 sati, a nekoliko puta protegla se i na više od 80, pa su mnogi građani iznajmljivali vikendice. To, ali i još uvek sveže iskustvo dugog boravka u stanovima, moglo bi dovesti do rasta interesovanja za kupovinu vikednica ili kuća na selu, a da li će do toga i doći, kažu prodavci nekretnina, takođe je sada rano govoriti. Ipak, ukazuju na to da interesovanja ima i da je nešto veće nego ranije, ali i da to ne znači i da će biti realizicije.

Potražnja za placevima i vikendicama je veće nego ranije, a da li je reč samo o trenutnoj situaciji ili će se taj trend nastaviti, videćemo – kaže vlasnik Agencije za nekretnine „Bomil” iz Novog Sada Bojan Miljanović. – Za sada je više onih koji se interesuju za kupovinu placeva/zemljišta nego onih koji su spremni da kupe vikednice, ali sve je to još na nivou raspitivanja.

Slično kaže i direktor subotičke Agencije „Кastor” Želj­ko Maravić, koji ističe da je još uvek rano za bilo kakav zaključke o tome kada bi se tržište nekretnina moglo oporaviti, a rano je govoriti i o interesovanju kupaca za posebnu vrstu nekretnine, kao što su vikendice i kuće za odmor.

U Zrenjaninu je tržište živnulo i, po rečima vlasnika Agencije „Vukolić nekretnine” Nenada Vukolića, posla ima, ali se još uvek završavaju oni koji su započeti pre pandemije koronavirusa i vanrednog stanja.

– U ponudi se, naravno, i kuće u Zrenjaninu i okolini, a interesovanje nije ništa veća od ranijeg – kaže Vukolić. – Najviše potencijalnih kupaca zaintresovano je za kupovinu kuća za odmor na putu Zrenjanin–Beograd. Cene tih nekretnina veoma se razlikuju i zavise od mnogo faktora – lokacije, starosti, veličine placa, opremljenosti, infrastukture... pa je zato teško precizno reći koliko je novca potrebno, ali okvirno, cene se kreću od oko 8.000 evra pa do oko 15.000.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevo Vjepar 🐗

    24. maj 2020 | 16:05

    Ide ogromna kriza u svetu, što znači da će i naša privreda jako da postrada. Tržište nekretnina ide na duuugo hlađenje.

  • Mib

    24. maj 2020 | 16:02

    Ko je lud da daje pare za stan??!

  • Dusan

    24. maj 2020 | 16:39

    Da da bas nezna narod sta ce sa parama pa se kupuju vikendice...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>