• 0

Šta će biti s milionima kuća? Vlasnici kasne s hipotekom, verovatno je nikada neće ni platiti

SAD ove godine definitivno prolaze kroz nezapamćene izazove, počev od zdravstvene krize, preko ekonomskih šokova, pa do protesta zbog rasizma

  • 0
stan, kuca Foto: Pixabay

Da je pandemija dramatično pogodila SAD, sve njene sektore i samo stanovništvo, govori i podatak da prošlog meseca oko 4,3 miliona redovnih platiša nije ispunilo svoje obaveze vezane za hipoteku. To je ujedno i najveći stepen neizmirenih računa za hipoteku još od 2011. godine.

Podsetimo, krajem marta "samo" dva miliona Amerikanaca nije uspelo da plati hipoteku usled krize i smanjenja prihoda, što znači da se za mesec i po do dva, situacija duplo pogoršala. Ukupno "preskakanje" plaćanja je 8 odsto, prema podacima kompanije "Black Knight".

Ta stopa uključuje i kreditore koji su ugovorili odlaganje plaćanja hipoteke, ulazeći u program otplate sa svojim serviserima zajma, kao i vlasnike kuća koji su propustili plaćanje, ali bez takve zaštite. Prvi su zaštićeni od toga da u izveštaju o kreditima stoji "delinkventno" propuštanje plaćanja hipoteke, i očekuje se da će sa dužnicima da rade na uređenju plana otplate.

Ali, malo je verovatno da će svi oni uspeti da vrate ono što duguju, a banke i stručnjaci za stambenu industriju pažljivo prate broj delikta, kako bi utvrdili koliko ljudi zaostaje. Izveštaj pokazuje da se broj tih prestupa povećao za 50 odsto u poslednja dva meseca. Ipak, "Black Knight" dalje navodi da se situacija ovog meseca popravila.

Države sa najvišim procentom zajmova, koji nisu trenutni, jesu Misisipi (13%), Luizijana sa 12%, zatim Njujork, Nju Džerzi i Florida, sa po 11 odsto.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>