• 2

Cene nekretnina u Srbiji nisu pale, zakupci šokirani brzinom. Da li je to bila dobra strategija?

Tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja

  • 2
Nekretnine, stan, stanovi, tržište, kuća

Foto: Shutterstock

Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste.

To je rečeno na vebinaru "Uticaj COVID-19 na sektor nekretnina u Srbiji" i još navedeno da je tražnja za nekretninama u Srbiji stabilna, kao i da su cene na istom nivou kao pre pandemije, što su učesnici onlajn panela ocenili kao dobru strategiju, s obzirom da tražnja postoji.

Šefica odeljenja za nekretnine u Erste banci Aleksandra Čupić ističe da je u toku "kovid krize" završeno nekoliko velikih akvizicija zemljista za izgradnju stambenih i logističkih objekata.

Ukazala je i da do pre nekoliko godina u Srbiji nije bilo akvizicija logističkih nekretnina.

- To su pozitivni signali za trižiste nekretnina. Dobro je i da se akvizicije dešavaju i u drugim zemljama i to je razlog da budemo optimisti - rekla je Čupić.

Ističe i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope.

"Moraju da dođu u manje gradove u Srbiji"

 

Ta mera, dodaje ona, olakšala je finansiranje nekretnina i dodaje da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretine ili izgradnju objekata.

 

Predstavnik "Novaston Ašet Management" Bojan Šešević kaže da se nakon ukidanja stanja osetio "snažni pozitivan povratak" u tržnim centrima i da su zakupci bili iznenađeni brzinom povratka prometa.

Primećeno je, dodaje, da su ritejl parkovi na otvorenom lakše dobili poverenje potrošača u odnosu na zatvorene tržne centre, ali da, generalno, tržni centri beleže dobre posete posle korone.

Prema njegovim rečima, trend otvaranja ritejl parkova i tržnih centara u Beogradu je nastavljen, te podseća da je juče srpska prestonica dobila još jedan šoping centar.

Šešević očekuje da će se trend otvaranja komercijalnih nekretnina nastaviti i u čitavoj Srbiji, dodajući da je našoj zemlji potrebno da brendovi otvaraju radnje i u manjim mestima, kao što su Bečej, Bačka Palanka, Vrbas, gde, kako kaže, trenutno nema ničega.

Rukovodilac sektora za proširenje KD Lidl Srbija Ana Petrović kaže da kompanija Lidl, uprkos pandemiji virusa korona, ne odustaje od širenja svojih prodavnica u Srbiji.

- Kupovina zemljišta i gradnja Lidlovih objekata ostaje nepromenjena ne samo u Beogradu, već i širom Srbije. Svi naši planovi koji su važili pre korone i dalje stoje, kupovina nekretnina je u našem fokusu i dinamika gradnje ide normalnim tokom - istakla je Petrović.

Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković ističe da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.

U maju je, dodaje, primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, ali ukazuje da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo.

Generalno je tražnja za nekretninama stabilna i cene su na istom nivou kao pre pandemije virusa korona, dodaje ona.

- Cene nisu spuštane, što se pokazalo kao dobra procena, jer tražnja postoji - navodi Jelača Vučković.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    26. jun 2020 | 17:06

    Promene cena nekrerptnina se ocekuje nekoliko meseci kasnije. Cene kasne za problemom.

  • dule

    27. jun 2020 | 00:39

    Samo polako cene nekretnina padaju za 3 do 6 meseci od poslednje isplate minimalca koje je drzava dala. Ocekuje se pad cena od 30 do 50%, a ukoliko opet uvedu policijski cas onda nece moci ni da poklone nekretninu, ljudi nece imati novca za godisnji porez, a vec je u najavi 200 hiljada otkaza. Ne moze kod nas biti bolje nego u ostalim razvijenijim zemljama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>