• 3
 ≫ 

Proverili smo za kojim stanovima vlada jagma: Omiljena 2 naselja u BG, jedva se dolazi do nekretnine

 ≫ 

"Već duže vreme na Novom Beogradu ili, recimo, na Banovom Brdu teško možete doći do malog kvalitetnog stana, koji nije suteren", kaže naša sagovornica

  • 3
Izdavanje stana, apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj, rentiranje Najviše se traže stanovi do 50 m2 / Foto-montaža: Pixabay, A. Nalbantjan

Kada je reč o stanju na tržištu nekretnina u doba korone, ova godina definitivno nije ista za sve: neki će je pamtiti po dobrom, u poslovnom smislu, a neki ne žele da se ponovi.

Prvoj grupi pripadaju vlasnici stanova i kuća unutar Srbije, budući da je domaći turizam eksplodirao zbog restrikcija uvedenih zbog pandemije. Tu mislimo na nekretnine u banjama, na planinama i manjim mestima.

U drugoj grupi su svi oni koji izdaju stanove u gradu, pre svega, stanove na dan. Turista gotovo da nije bilo, pa je ta kategorija potpuno razorena. To nam je ranije potvrdila i Katarina Bogdanović, rukovodilac i urednik sekcije "Halo oglasi nekretnine", kada smo je pitali kako stoje stvari za tu vrstu biznisa.

Mada, i oni koji su izdavali stanove na duži rok, doživeli su šok početkom pandemije kada stanari nisu bili u stanju da im plate kiriju, ako su ostali bez posla ili zapali u finansijske probleme zbog krize, dok su, sa druge strane, studenti otkazivali zakup i vraćali se kući.

Traže se manji, ali luksuzniji stanovi

Posle pola godine od početka pandemije proveravamo gde smo sada kada je reč o nekretninama, kakva jesen nas čeka? Kakvi stanovi se traže, na kojim lokacijama najviše i po kojim cenama?

- Možemo reći da je trend isti u poslednja 2-3 meseca, odnosno od ukidanja vanrednog stanja. Ovaj trend je nastavak trenda koji postoji poslednjih nekoliko godina, samo su se neke stvari sada još više intenzivirale. Najveća potražnja je za novogradnjom na svim gradskim lokacijama i za starim stanovima u određenim delovima opština Novi Beograd, Vračar, Stari grad, Čukarica - kaže Katarina Bogdanović za naš portal.

Prema njenim rečima, veoma je velika potražnja za novim, luksuznijim stanovima, a uz njih standardno su najviše traženi stanovi do 50 kvadrata.

- Već duže vreme na Novom Beogradu ili, recimo, na Banovom brdu jako teško možete doći do malog kvalitetnog stana, koji nije suterenski. I kada se pojave takvi stanovi, cene su previsoke, i u nekim slučajevima prelaze 2.000 evra po m2 - navodi naša sagovornica.

Da li ljudi u poslednje vreme češće kupuju stan preko kredita ili plaćaju kešom?

- Odnos kreditnih i keš kupaca varira od tipa nekretnine, ali generalno možemo reći da je nešto više keš kupaca na tržištu - zaključuje Katarina za naš portal.

Podsećamo da je, prema aktuelnim informacijama, prosečna cena po metru kvadratnom 1.400 evra, za stan u novom ruhu. Novogradnja je najjeftinija u Tutinu (47.514 dinara po kvadratnom metru), a najskuplja u Beogradu, gde je cena išla do 395.633 dinara po m2.

Nedavno smo pisali i o novom kvartu, "bratu Beograda na vodi", gde će se graditi 3 tipa zgrada, a više o tome pročitajte OVDE.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kostadin

    19. septembar 2020 | 08:47

    Cena kvadrata je direktno proporcionalna velicini-visini cene koka ina , odnosno količini potrošnje te supstance.

  • Lenjin

    19. septembar 2020 | 10:48

    Oooooo,kako je lepo biti glup ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>