• 3

Pomama za njivama i u Beogradu? Umesto kukuruza niču magacini, a evo koje su cene i tražene lokacije

Kako smo pisali svojevremeno, njivu možete kupiti već za 1.500 do 2.000 evra, a najbolje se kotira Južnobački region

  • 3
zemljište

Foto: Pixabay

Zemljište je uvek poželjna imovina, ali samo ako može dobro da se iskoristi ili naplati. Možda je ova druga opcija većini primamljivija, jer je zemlja mahom nasleđena, a novije generacije nisu sklone poljoprivredi.

Unutar Srbije zemljišta se dobro prodaju, jer je svakako potražnja za poljoprivrednim radom veća, a kakva je situacija na teritoriji Beograda? Kako nam kaže Katarina Bogdanović, rukovodilac i urednik sekcije "Halo oglasi nekretnine", u glavnom gradu je za očekivati slabiju pomamu.

- Što se tiče njiva na teritoriji Beograda tu je ponuda sužena, jer poljoprivredna zemljišta nisu aktuelna u glavnom gradu. Ono što je u ponudi se svakako nalazi na obodu grada - Obrenovac, Barajevo, Ovča, Borča, Surčin, i u delovima oko auto-puta - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Potražnja postoji, ali uglavnom ukoliko je moguća prenamena poljoprivrednog u građevinsko zemljište ili se traži zemljište na kojem je moguće napraviti magacine i industrijske objekte. Cene se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po aru, a svakako su najatraktivnije parcele uz veće saobraćajnice -

Kako smo pisali svojevremeno, njivu možete kupiti već za 1.500 do 2.000 evra, a najbolje se kotira Južnobački region. Ipak, nemojte da vas prevare niske cene nekih njiva, pošto one mogu ići i do cene jednog velikog stana u Beogradu. 

Da je zemljište dobra investicija govori i sada već kultni podatak, star jednu deceniju, vezan za to kako je Epl kupio zemljište od jednog bračnog para po rekordno visokoj ceni. Naime, realna vrednost zemlje je bila oko 6.000 dolara, ali par nije bio spreman da je se odrekne. Na kraju su je, ipak, prodali i to za 1,7 miliona USD.

Nvi sad, vojvodina, polje, polja, livada, njiva, oranica, zito

Vojvodina / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U svakom slučaju, takvih primera je malo. Pre svega, zato što zemljište koje posedujete mora biti uz put, odgovarajuće veličine, dobro povezano i relativno udaljeno od centra ili centara. Taj trend, međutim, nije prisutan samo kod nas, mada se u inostranstvu više govori o zemljištu u građevinske, a ne u poljoprivredne svrhe.

Konkretno u Nemačkoj, sada vlada velika potražnja za stambenim prostorom, a posebno u područjima koja su gusto naseljena. Ali, fali građevinskog zemljišta i zato su cene jače nego ikad. Već duže vreme prisutne visoke cene nekretnina sada prate i visoke cene zemljišta koje, kako pišu lokalni mediji, nikada nije bilo tako skupo.

Prema analizi iz 2019, tamo je m2 zemljišta koštao 190 evra, dok se isti taj kvadrat pre nekih deset godina, prodavao za 122 evra. Situacija je svakako drastičnija u Berlinu ili Hamburgu, gde je m2 koštao čak 1.328, odnosno 1.158 evra. Cena raste, kao što je i logično, u skladu sa širenjem društvene zajednice.

Recimo, tamo gde ima manje od dve hiljade stanovnika, m2 zemljišta košta 66 evra, ali tamo gde ima barem pola miliona ljudi - cena je u proseku veća za 15 do 17 puta.

Prema aktuelnim podacima, nakon otvaranja privrede zanimanje za nekretnine u Hrvatskoj ponovo raste. Ipak, Zagrepčani koji su doživeli zemljotres u prethodnom periodu, sada žele da napuste grad. Traže zemljišta da naprave sigurne i kvalitetne kuće.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biće

    22. septembar 2020 | 12:09

    Gladi! Neće niko da radi

  • V8

    22. septembar 2020 | 13:38

    Najgori smo u regionu, njive opustele neće niko da radi..

  • Mirjana

    23. septembar 2020 | 18:27

    Dokle ćemo više od oranica da pravimo građevinsko zemljište? Zemlja u Vojvodini je plodna, kako su stari nekad govorili: "Da posadiš dugme, izrašće kaput", a mi ih olako rasprodajemo da bi se na njima zidalo. Pa pobogu, zar je malo građevinskog zemljišta, da moramo i oranice da žrtvujemo? Samo slušam kako niču novi kompleksi stanova, tržnih centara i eto i skladišta a narod sve siromašniji. Tuga. I ja već neko vreme tražim da kupim plac, ali plac, ne njivu, ili vikendicu, tu negde na potezu od Beograda ka Novom Sadu. Solis nekretnine mi traže nešto, nadam se da će biti mesta i za bašticu. Jeste, postoje i oni koji bi i na 10 kvadrata napravili bašticu i koji nikad ne bi kupili njivu pa na njoj gradili nešto.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>