• 5
 ≫ 

Ludilo za vikendicama traje: Planina više nije jedina opcija, sad se traži "daj šta daš" blizu grada

 ≫ 

Broj vikendica u prometu ove godine 454, što je gotovo duplo više od prošlogodišnjih 225.

 • 5
Bela stena - vikend ostrvo

Ovako izgleda pogled ispred jedne vikendice na Beloj steni/Foto: Milena Đorđević

Novi kvartalni izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o kretanju na tržištu nekretnina nije previše iznenadio visinom periodičnih cena. Potražnja ne pada, kao ni vrednost, a i trend ostaje isti.

Značajni rast u trećem kvartalu ove godine zabeležen je u broju vikendica koje su promenile vlasnika u odnosu na isti period 2019.

U normalnim okolnostima, ovaj rast bi bio i više nego iznenađujuć.

- Međutim, ako imamo na umu to da pandemija kovida 19 hara svetom već mesecima unazad, a da je u našoj zemlji na snazi bilo vanredno stanje od marta do maja, kao i policijski čas, ne čudi što su građani koji to sebi mogu da priušte želeli da pobegnu van grada i provode svoje vreme u prirodi - kažu u RGZ-u.

Tako je broj vikendica u prometu ove godine 454, što je gotovo duplo više od prošlogodišnjih 225.

- Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019 - navodi se u izveštaju RGZ.

Kako se navodi, interesantno je da je trend rasta prometa vikendica zabeležen od aprila do juna nastavljen i u trećem kvartalu.

Iako je očekivano da broj prodatih vikendica bude veći u turističkim mestima - banjama i planinama, raste prodaja i u blizini većih mesta, pošto građani traže utočišta koja će biti što bliže njihovim domovima, u slučaju da dođe do novog talasa zatvaranja.

Najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u okolini Novog Sada - čak 4,5 puta više.

U okolini Beograda je u istom periodu prošle godine prodato 39 vikendica, u odnosu na sadašnjih 45.

U Nišu i Kragujevcu nije zabeležen osetan skok, pa je tako u okolini oba grada ove godine prodato po pet vikendica, u odnosu na prošlu godinu, kada je u okolini oba grada bilo po tri prodate vikendice.

Posmatrano po opštinama najviše vikendica u prvoj polovini ove godine prometovano je na teritoriji opštine Inđija (98), Beočin (45), Novi Sad (33), Grocka (29), Sremski Karlovci (28).

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lea

  18. oktobar 2020 | 13:13

  Nema potrebe za panikom. Ne smeju vise da nas zatvaraju jer ce narod masovno ustati

  14
  10

  Podelite komentar

 • angelina

  20. oktobar 2020 | 14:31

  Pa naravno kad nas samo zastrasuju, mozda opet bude karantin, policijski cas, sta da rade ljudi koji zive u stanovima, nego da beze, smucilo im se vise. Potraznja je veca za kucama na periferiji i vikendicama, znam jer mi drug radi u Solis nekretninama.

  3
  0

  Podelite komentar