"Imaš kuću na Zlatiboru. Dođe sila i napravi ti oblakoder ispred nosa": Beton se širi planinom

Mnoge kuće u središtu su gradilišta na kojima niču ogromni kompleksi. Uglavnom hotelski

Zlatibor Foto: Twitter/tonistankovic, Shutterstock

Napraviš kuću na Zlatiboru, s pogledom na zelenilo. Oaza mira, reklo bi se, onda, "dođe sila i napravi ti oblakoder ispred nosa". Ukratko je to rečenica koju su izgovarali poslednjih godina mnogi koji su zlatnu planinu gledali kao sinonim za prirodu.

Danas, Zlatibor više nije turističko mesto. To je jedna varošica gde dolaze investitori da bi gradili i prodali kvadrate, kako je ranije rekao sagovornik Telegraf Biznisa koji je dugo godina u poslu sa građevinom.

Sećamo se svi kako je "prošla" Titova vila skrivena ne od krošnji, nego od zgrada.  Titova vila, jedini je objekat u užem centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro, a koja je nekada bila okružena impozantnim zelenilom ove planine. Danas se nalazi u središtu gradilišta na kome niče ogroman hotelski kompleks. Upravo ona oslikava uništavanje Zlatibora, ukratko.

A još jedna fotografija kruži društvenim mrežama sa istom porukom.

Urbanizacija traje, i to je vidljivo na svakom koraku. Ljubiteljima prirode to smeta, dok drugi kažu da je potražnja za apartmanima ogromna. Investicije u nekretnine koje poznati i manje poznati vlasnici ulažu mere se milionima i milionima evra. Tačan broj nije poznat.

Fotografije govore više od reči

Ono što je sigurno jeste da posle Beograda, u ovom planinskom centru se izda najviše građevinskih dozvola u Srbiji, sve što se izgradi brzo nađe kupca, iako je cena kvadrata najmanje dva i po puta veća od prosečne plate.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    3. februar 2021 | 15:56

    Bio tamo pre godinu i po. Stvarno su investitorji izgubili kompas. Šteta, velika šteta za takav biser u Srbiji. Neka si gospoda iz opštine pogleda urbanizaciju kod nas u Kranjsko Gori ili recimo u Auzstriji ili Italijanskim Dolomitima. Šta radi proždrljivost i pohlepa?!

  • Vu

    3. februar 2021 | 15:38

    Pet godina za redom sam išao na Zlatibor. Tako ružne i neolanirane gradnje nema nigde. Toliko ružnih zgrada koje se ni malo ne uklapaju u okoliš nema nigde na svetu. I tako svake godine sve ružniji i ružniji.

  • Gaga

    3. februar 2021 | 14:26

    Hoce li iko stati na put unistenju Zlatibora????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>