• 0

Ako platite prvi stan u evrima, u kojoj valuti država može da vam vrati PDV i koliko "ode" na kursu?

Ako plaćate stan u evrima, kako vam se vraća PDV?

  • 0
Takse, finansije

Foto: Shutterstock

Poslednji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o prometu nekretnina u četvrtom kvartalu 2020. godine nije doneo ništa novo kada je posredi kupovina i prodaja stanova. Vidi se da se oni i dalje dobro kotiraju. Takođe, stanovi, garaže, pa i oranice i dalje se prodaju većinom za keš. 

Ipak, podatak da se u Srbiji 86 odsto stanova kupi na keš nameće pitanje odakle se taj novac dotira.

Još jedna nedoumica a koja je povezana sa transakcijama na tržištu nekretnine, jeste da li je moguće kupiti stan u novogradnji, isplatom u evrima, a da dobiješ povraćaj pdv-a?

Zakon je doslovan i onaj o porezima na imovinu i Zakon o PDV-a propisuju značajnu olakšicu za lica koja stiču prvu nepokretnost, tj pružaju mogućnost oslobođena od plaćanja poreza na promet, odnosno mogućnost za povraćaj plaćenog PDV-a za stan kojim se prvi put prometuje.

Ono što se često zaboravlja jeste da je nekretninaškoj praksi odomaćen izraz "keš kupac" - kupac koji ima ceo iznos na svom računu , odnosno nije podigao kredit. Čak i ako se isplaćuje sa deviznog računa konvertuje se u dinare. Preciznije, stan se uvek plaća sa računa banke.

Pa da li je onda moguće?

- Moguće je. Zakon o deviznom poslovanju predviđa mogućnost plaćanje nepokretnosti u stranoj valuti (uobičajeno eur). Što se PDV-a tiče, prema zakonu o PDV-u, pravo na povraćaj PDV za kupovinu prvog stana imaju sva fizička lica starija od 18 godina, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije i državljanstvom Republike Srbije - kaže za Telegraf Biznis Milan Cvetković Regionalni direktor kompanije Keller Williams Serbia.

Naš sagovornik naglašava međutim, da se povraćaj PDV-a vrši isključivo u dinarima.

Ako je naknada za promet dobara i usluga izražava u stranoj valuti, za obračun te vrednosti primenjuje se srednji kurs centralne banke, odnosno ugovoreni kurs koji važi na dan nastanka poreske obaveze.

- Zakon o deviznom poslovanju dozvoljava trgovinu između fizičkog lica i investitora u stranoj valuti (najčešće eurima). Transakcija se vrši prenosom sa računa kupca na račun prodavca kod poslovne banke. Povraćaj PDV-a ostvaruje se ako je investitor pravno ili fizičko lice u sistemu PDV-a - objašnjava nam Cvetković ispred Keller Williams koja je inače najveća kompanija za nekretnine na svetu koja posluje na 52 tržišta i koja odnedavno posluje u Srbiji. 

 

 Kako se vraća PDV?

 

Povraćaj PDV-a zahteva prikupljanje više dokumenata ali je svakako vredno truda imajući u vidu uštedu koja se može ostvariti ovom poreskom olakšicom kada se kupuje prvi stan. Suština je da kupac prilikom kupovine mora da isplati i iznos PDV-a koji kasnije može da povrati od nadležnih organa.

Kupac prvog stana može ostvariti pravo na refundaciju PDV-a (10%) za površinu do 40m2, a članovi njegovog porodičnog domaćinstva za površinu do 15m2 po svakom članu, pod uslovom da od 1.jula 2006. godine nisu imali u svojini ili susvojini stan na teritoriji RS.

To znači da se kvadratura za koju se može ostvariti ova poreska olakšica povećava za 15m2 za svakog člana domaćinstva koji živi sa kupcem prvog stana pa tako npr. tročlana porodica će imati pravo na refundaciju PDV za stan koji je površine do 70 m2.

Ono što je bitno je da refundaciju PDV-a neće moći da ostvari kupac prvog stana ili član njegovog porodičnog domaćinstva, ukoliko su već ostvarili ovo pravo ili ako su već bili oslobođeni obaveze plaćanja poreza na prenos apsolunih prava.

Kupovina stana, izdavanje

Foto: Shutterstock

Takođe uslov je da se stan kupuje direktno od investitora kao i da se celokupna kupoprodajna cena (zajedno sa PDV) isplati na devizni račun prodavca tj investitora, da se investitor nalazi u sistemu PDV-a, kao i da investitor izda kupcu fiskalni račun.

Zahtev za refundaciju PDV se sa pratećom dokumentacijom podnosi Poreskoj upravi koja o zahtevu odlučuje u roku od 30 dana dok povraćaj PDV vrši u roku od 15 dana od donošenja Rešenja.

U poslednjem kvartalu prošle godine zabeleženo je da su nepokretnosti u 86 odsto prometa plaćane gotovinom, a u preostalih 14 iz kreditnih sredstava, pokazali su podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Od kreditnih sredstava najviše se finansirala kupovina posebnih delova objekata i to u 29% prometa posebnih delova objekata. Pod tim se podrazumevaju stanovi, poslovni, industrijski ili garažni prostori i slično.

Posmatrano po kvartalima u periodu od početka 2019. do kraja 2020. godine, plaćanje iz kreditnih sredstava je u blagom porastu kod kupoprodaja posebnih delova objekata.

U četvrtom kvartalu 2020. godine stanovi su plaćani gotovinom u 67% prometa, a iz kreditnih sredstava u 33%.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>