• 27

Prazan stan u Rakovici mesečno košta 2.500 evra: Da li su cene zakupa uzele maha?

Prazni stanovi slične kvadrature na Vračaru, ako su starogradnja, nalaze se po sličnoj ceni. S druge strane, oni iz domena novogradnje, iz luxe kategorije i namešteni, mogu koštati između 5.000 i 7.000 evra za 30 dana...

  • 27
stan Foto: Pixabay

Ko ima nekoliko nasleđenih nekretnina, može da kaže da ima "biznis za ceo život". Morao je minimalno da uloži u njih, ili nimalo, a posla i novca uvek ima.

U Beogradu živi mnogo "lokalaca" koji nemaju svoju stambenu jedinicu, a takođe dolazi i dosta ljudi iz unutrašnjosti, te je svima njima u nekom momentu potreban stan.

Nije lako ni kupiti nekretninu, jer banka ima određene uslove pod kojima odobrava kredit (npr. radni ugovor za stalno, visina plate, godine klijenta), a osim toga - u startu vam treba izvesna novčana suma za učešće.

Porodice, pre svega, mladi parovi sa decom ili bez njih, masovno traže stanove za rentiranje, i više ne mogu ni da biraju kao pre: prestonica je postala krcata, što se vidi i po prepunim parkinzima oko zgrada.

Obodi Beograda se šire iz godine u godinu, a naselja koja ranije nisu bila atraktivna sada uživaju interesovanje onih koji ne mogu da nađu stan na top lokacijama ili su im stanovi tu preskupi.

Sve u svemu, gazde stanova ne mogu da kažu da ih je pandemija kovida-19 omela u poslovnom smislu, izuzev onih koji izdaju stanove na dan. Mada, našli su im novu namenu: zamenili su kratkoročni najam dugoročnim.

U određenim delovima sveta cene nekretnina padaju, bilo da je reč o kupovini ili izdavanju, ali ne i kod nas.

Štaviše, u opštini Rakovica, koja je i dalje "u zapećku" u odnosu na druge gradske opštine - kao što su Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar ili Zvezdara - primećujemo rast cena zakupa stanova.

stan Foto: Pixabay

U naselju Kanarevo brdo teško možete naći prosečan stan ispod 200-250 evra, dok je situacija malo bolja na Miljakovcu, Petlovom brdu, u Kneževcu. Cerak, Vidikovac i Stari Košutnjak prednjače po cenama u tom delu grada.

Pažnju nam je privukao oglas, u kojem piše da se izdaje prazan (nenamešten) stan u jednom od boljih kvartova Rakovice, po ceni od čak 2.500 evra mesečno.

Stan je dupleks i ima blizu 300 m2, potpuno je nov i moderno uređen, ali čini se da je cena, ipak, paprena u odnosu na samu lokaciju i ono što nekretnina nudi. Takve cene se ne viđaju često ni u "top beogradskim naseljima".

Takođe, u oglasu se navodi da na dogovorenu cenu kupac plaća proviziju agenciji, u visini od 50 odsto. Primera radi, prema sličnim parametrima: salonac u Njegoševoj ulici, od oko 250 m2, takođe prazan i moderan/renoviran, mesečno košta 2.600 evra.

Jedina razlika je što je jedinica na Vračaru - starogradnja. Agencijska provizija takođe iznosi 50%. Ako ste stanodavac ili podstanar, pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(BTelergaf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seljak veseljak

    10. februar 2021 | 14:56

    Na selu neplacam komunalije,voda izvorska,struja moja(solarni panel) radi mali friz,moze i tv. al ga negledam,sumskih plodova u izobilju,gljive Vrganj,Lisicarka...sumske jagode,kupine,drenjine,lekovitog bilja za cajeve koliko hoces,grejanje besplatno,samo se gurajte po BG-u i gladujte kad pameti nemate,i treba da Vas deljaju za kiriju!😆

  • Güss

    10. februar 2021 | 14:44

    Ni u Zirihu ne kosta toliko. Narod uSrbiji izgubio svaki kompas!

  • Role

    10. februar 2021 | 14:18

    Kao stanodavac, cesto se pitam da li je vredno uopste izdati stan za 200e obzirom na to da ima svakakvih ljudi. Jednom mi se desilo da sam coveka najurio jer mi je bukvalno upropastio sav namestaj u stanu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>