• 7

5 detalja koji mogu da obore cenu stana, bez obzira na lokaciju i uređenost

Živimo u vremenu kada najčešće kupujemo stan "za ceo život". Retki su oni koji ga olako menjaju, osim ako nisu vešti u trgovini nekretninama. Zato je bitno da pažljivo odaberete svoj dom

  • 7
zgrada

Foto: Pixabay

Kada kupuju stan, potencijalni klijenti uglavnom traže ispunjenje sledećih zahteva: da bude "dobra" lokacija, pogodna cena, željena kvadratura. Ipak, malo ko u datom momentu razmišlja o nekim detaljima koji bi kasnije mogli da predstavljaju problem.

Živimo u vremenu kada najčešće kupujemo stan "za ceo život". Retki su oni koji ga olako menjaju, osim ako nisu vešti u trgovini nekretninama. Zato je bitno da pažljivo odaberete svoj dom. Osim toga, pandemija je unela neke značajne promene u globalno društvo, a otkrićete i kakve to veze ima sa prednostima nekog stana.

Na prvom mestu, kao potencijalna mana pri kupovini stana, jeste lift (1), odnosno njegov nedostatak. Nije retkost da lifta nema u zgradama koje imaju četiri sprata, i ne smatraju se niskim. To su uglavnom stara zdanja, i možda vam u mladosti lift nije mnogo bitan - osim kada treba preneti nameštaj, ali je u poznim godinama prekopotreban.

Povedite računa i o tome da li kupujete stan u tzv. "blokovskoj gradnji" (2), jer čak iako vam vlasnik stana, odnosno investitor, garantuju "stan sa pogledom", to može postati prošlost onog momenta kada se oko vaše zgrade sazida još jedna. Nikome nije san da gleda u tuđi prozor ili zid druge zgrade, zar ne?

Stan pozicioniran iznad garaže (3) takođe može lošije da se kotira, čak i da se nalazi na top lokacijama u gradu kao što su Novi Beograd, centar, Vračar. Nekim kupcima to smeta, prema iskustvu onih koji pokušavaju da prodaju stan. Brine ih što se ujutru pravi buka zbog otvaranja vrata, i to opisuju kao "ogromnu manu".

Jedan od ključnih infrastrukturnih problema danas, u Beogradu, jeste pronalaženje parking mesta (4). Možda zanemarite tu činjenicu kada jednom u mesec dana odete nekome u posetu, u deo grada koji nije najbolje rešen po tom pitanju, ali nemogućnost parkiranja oko zgrade mnogima predstavlja stres. Sve i da vam, kao stanaru, "sleduje" parking mesto koje mesečno plaćate, treba imati u vidu da mnoge porodice danas imaju barem dva automobila.

stan

Foto: Freepik.com

Mlade porodice kada kupuju stan manje razmišljaju o kvadraturi ili funkcionalnosti (5), a više o tome da što pre reše stambeno pitanje, po mogućstvu da finansijski "dobro prođu", i da su u užem centru grada.

Međutim, stručnjaci apeluju da je vreme pandemije donelo potrebu za "sobom viška" (za rad ili neku drugu namenu), kao i da četvoročlana porodica treba unapred da otpiše stanove manje od 35-40 kvadrata, jer će vremenom gomilati mnogo stvari, igračaka, nameštaja... Osim toga, minus je mala terasa, koja se u oglasima navodi kao benefit, ali koja u realnosti - uglavnom nema nikakvu specijalnu funkciju.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir Marković

    Bez tih mana kvadrat je 3500 evra.

  • iva

    I sve tako nadjete kako treba i izbuljite pare i dodje samo 1 bahat stanar da vam svima zivot zagorca. Cest slucaj !

  • ...

    Kolko para tolko muzike

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke