• 19

Za rupu u centru Beograda borili su se decenijama: Otkrivamo šta će biti sa javnim parkom

, Telegraf Biznis

Mitićeva rupa na Slaviji, dobija drugačiji izgled a to je nametnulo pitanje da li će nestati javni park. Proveravali smo detalje

 • 19
Beograd, Miticeva rupa

Foto: A. Nalbantjan, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Za atraktivnu parcelu u srcu grada na Slavijiinvestitori se bore decenijama, tačnije od Drugog svetskog rata. Konačno je predstavljen plan koji podrazumeva da će na mestu Mitićeve rupe nići mešoviti gradski centar. Ali nije sve obradovao. 

Osim objekata za stanovanje planirana je izgradnja čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije i kulturno-umetnički centri. Posle ove informacije, nametnula su se pitanja da li će biti potpuno sklonjen park i da li nestaje zelenilo sa tog prostora.

Proveravali smo u kojoj je fazi trenutno plan.

- Plan detaljne regulacije za blok u okviru kojeg se nalazi i Mitićeva rupa je samo nastavak razrešenja urbanističkog plana za ovaj deo grada. Ova parcela je uvek bila građevinska, još od pre Drugog svetskog rata kada je Mitić i započeo izgradnju robne kuće koja je trebalo da bude najveći objekat na Balkanu. Zbog različitih imovinsko-pravnih odnosa, sve do danas ta parcela nije mogla da bude urbanizovana niti završena u urbanističkom smislu - rekao je za Telegraf Biznis Marko Stojčić, glavni gradski urbanista.

Kako nam je objasnio, sada kroz ovaj plan, Grad će da pokuša da reši to urbanističko pitanje.

A ono što je postala glavna tema, pa i peticija, jeste pitanje zelenila:

- Čitava parcela neće moći da bude urbanizovana - objašnjava Stojčić za naš portal. Naime, prema rečima našeg sagovornika, najmanje polovina parcele moraće da bude ostavljena za javni park.

Gradski urbanista Marko Stojčić

"Ova parcela je uvek bila građevinska"/Foto: Nikola Tomić

- To je ono što je važno, a kako će to sve izgledati, objekat kao i njegov kapacitet, daće odgovor javni konkurs koji je predviđen za raspisivanje daljim fazama ovog projekta - rekao nam je Stojčić.

Kako je nastala rupa?

Ideje za uređenje ovog prostora u srcu grada počele su da se pojavljuju još pre osam decenija. Tada je veletrgovac Vlada Mitić na Slaviji srušio kafanu "Rudičanin" i iskopao rupu za izgradnju robne kuće. Rat je prekinuo ovu investiciju, država je posle rata imovinu nacionalizovala, ali je ime ostalo.

Od 1946. godine do osamdesetih godina bilo je oko 26 pokušaja da se na ovoj lokaciji nešto ozida. Najviše pažnje svakako je izazvalo polaganje kamena temeljca za veliki poslovni kompleks koji je planirala da gradi Dafina Milanović.

Od toga se ubrzo odustalo, pa je lokacija godinama služila kao mini-deponija i ruglo u srcu grada.

Podsetimo, novim planom za prostor oivičenom ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom, predviđena je gradnja komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od skoro 7.000 metara kvadratnih.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Second hand

  Ocigledno da ono sto Niko do sada Nije mogao, "naprednjaci" pretvaraju u SKuPE kvadrate!!!

  2
  1

  Podelite komentar

 • deka

  Očigledno neki razumeju samo-jezik"BAKA COKE"!!!

  5
  1

  Podelite komentar

 • Voja

  Žalosno je da se samo brine o beogradu a ceo jug srbije grca u bedi da drugi gradovi koji su vredniji ne dobijaju pažnju kao beograd a čemu je beograd to zaslužio dva ipo miliona živi na grbači srbije zato što u njemu žive političari tajkuni vojska policija i lopovi beograd to je srbija ostali treba da slušaju i daju njima ako beograd ima mir u srbiji je.

  3
  5

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke