• 28

Kako se uspešno "spušta" cena prilikom kupovine stana: Dobro zapamtite ovih 6 stavki

Istraživanja su pokazala da se stanovi često prodaju za cene niže od oglašenih, dakle, treba razlikovati prosečne oglašene i prosečne prodajne cene

  • 28
ključ od stana

Foto: Freepik

Tržište nekretnina u Srbiji nastavlja da cveta, uprkos korona krizi, a vlasnici stanova na top lokacijama su u posebnoj prednosti. Štaviše, trenutno je veća potražnja nego ponuda, što uzrokuje i rast cena stanova.

Prema aktuelnim podacima, najpopularnija beogradska opština u tom smislu je Savski venac, a broj kupljenih nekretnina u Srbiji, u martu, dupliran je. Najveće povećanje broja ugovora o prometu nepokretnosti zabeleženo je u regionu naše prestonice.

Kada je situacija takva da nije lako doći do stana, a navala je ogromna, onda je teže pregovarati za cenu nekretnine. Međutim, imajte na umu da svaki vlasnik ostavi "luft" kada navodi cenu u oglasu, jer je već spreman na određeno, potencijalno spuštanje te cifre.

Istraživanja su pokazala da se stanovi često prodaju za cene niže od oglašenih, dakle, treba razlikovati prosečne oglašene i prosečne prodajne cene, a razlika nekada iznosi do čak 30 odsto. Zanimljivo je da su podaci iz 2020. pokazali da upravo na Savskom vencu ima "najuspešnijih pregovaranja".

Recimo, tamo je prošle godine prosečna tražena cena iznosila 2.510 evra za kvadrat u starogradnji, dok je prosečna prodajna cena bila 1.750 evra po m2. Ta razlika u Starom gradu iznosi blizu 300 evra, a na Vračaru oko 230 evra, što je negde i najrealnije, odnosno najčešće.

Kako postići tu razliku?

 

Niko vam neće oboriti cenu stana "sam od sebe", barem ne toliko. Neki opšti saveti, mimo vaše elokvencije i veštine, jesu da najpre angažujete agenta za nekretnine (1), osobu koja se dugo bavi tim poslom, poznaje sve cake, tokove tržišta i ume da proceni zašto se nekom stanu može "oboriti" cena.

Kuća stan nekretnina biznis

Foto: Shutterstock

Osnovno je i da sredite svoje finansije (2), odnosno da izračunate sa čim raspolažete. Ljudima se ponekad desi da, ako kupuju kredit za stan, daju novac za kaparu, a još nisu dobili odobrenje banke za kredit. Ne računaju na negativan ishod, i onda ostaju bez novca datog za kaparu, jer vlasnik stana ima pravo da ga zadrži.

Upoznajte stanje na lokalnom tržištu (3), na primer, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Obratite pažnju na to kako se kreću cene u kojim delovima grada, na šta se stanari žale, i šta može da "obori" cenu stana. Kada imate znanje i "u materiji ste", onda možete i bolje da pregovarate jer ćete lakše "uhvatiti prodavca na krivoj nozi".

Budite ležerni u odnosu sa prodavcem (4). Ne previše, ali toliko da primeti da ste srdačni, raspoloženi za saradnju, kulturni. Ne biste verovali koliko takve stvari utiču na samu prodaju, odnosno koliko je cena bilo spušteno, samo zato što je vlasniku stana potencijalni kupac bio "simpatičan".

Ne dozvolite da vam "na licu piše" da vam se žuri (5). Svaka ishitrena kupovina uglavnom nije dobra po kupca, na kraju. Možda ćete kupiti izvanredan stan, bez mane, ali to ne znači da niste mogli da ga platite manje. Dakle, stavite prodavcu do znanja da niste sigurni, da imate vremena i želite još da razgledate.

Probajte da saznate zašto se prodavac seli (6), ako razlog nije previše ličan. Ponekad je to zbog brojnih mana koje stan ima, a koje su vešto "zabašurene". Ili, možda se u kvartu pravi prevelika buka, traženje parkinga je preraslo u agoniju, ima problematičnih komšija... Takođe, detaljno proverite elektroinstalacije, parket, stolariju, koliko je potrebno uložiti u stan, ako mu treba renoviranje.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XNXX

    11. april 2021 | 10:32

    Angazujes angenta za nekretnine i jos te i on odere!!!

  • Zoki

    11. april 2021 | 11:00

    Ne razumem šta pričate. Stavim realnu cenu stana i to je to. Da li može jeftinije? NE.

  • Srkimaja

    11. april 2021 | 10:41

    Aha nekada bilo mogao si da se cenkas, ali sada prodaju zgradu a nisu jos ni poceli sa gradnjom , bukvalno hoces, hoces, neces ,neces......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>