• 3
 ≫ 

Srpska Toskana po meri hedonista: Kuća na prodaju već za 13.000 evra

 ≫ 

Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vetrova čine da grozd bude izuzetno sladak, ukusan i mesnat, pa se upravo tu prave i najkavlitetnija vina u Srbiji

  • 3
Oplenac, crkva Svetog Đorđa Foto: RINA

Šumadijski gradić Topola, udaljen malo više od 75 km od Beograda, prava je oaza za uživanje i odmor, ali i pokretanje poljoprivrednog biznisa. Prati ga epitet "srpska Toskana", a gotovo sva sela oko Topole poznata su po voću i vinogradima.

Ukras Topole je svakako i Oplenac, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića, ispod kojeg se pružaju nestvarni, suncem okupani vinogradi kada je letnja sezona. Tu je i istoimeni hotel, koji u sezoni poseti na hiljade turista iz Srbije, ali i stranaca.

Mesto je doživelo dodatnu popularnost sada, kada se emituje serija "Aleksandar od Jugoslavije", a ulica koja vodi ka fudbalskom stadionu na uzvišenju, gde su locirane lokalne vile, poznata je i kao "Dedinje Topole".

Zanimljivo je, recimo, da samo selo Lipovac ima čak deset svojih vinarija. Otkud takav potencijal? Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vetrova čine da grozd bude izuzetno sladak, ukusan i mesnat, pa se upravo tu prave i najkavlitetnija vina u Srbiji.

Tražnja za kućama raste

U poslednje vreme sve je više interesenata za nekretnine oko Topole, a ima i kupaca iz Vojvodine, koju je Šumadija očarala. Srpska Toskana je ujedno i dobro snabdevena, a kuće se nalaze već za 13.000 evra.

U aktuelnim oglasima trenutno možemo naići na jednu takvu nekretninu, smeštenu u selu Natalinci, koja ima 50-ak kvadrata. Po istoj ceni se prodaje i, kako se navodi, "seosko domaćinstvo", koje zauzima 70 kvadrata. Raspon cena je veliki: od 25.000 evra do 70.000 ili 80.000 evra.

Zbog blizine, ne samo Beograda, već i Mladenovca i Aranđelovca, pa i Kragujevca, Topola je sve konkurentnija i atraktivnija. Tu je i planina Rudnik, podno koje se nalazi veliki broj sela i porodičnih kuća. Na tranzitu za Kragujevac prodaje se kuća od 150 kvadrata za svega 25.000 evra.

Bazeni kao posebna atrakcija

Šumadija se poslednjih godina prilično razvija: oko Topole su dobro povezani gradovi, popularne planine (ne treba zaboraviti Bukulju), ali i turistička ponuda. Recimo, selo Natalinci udaljeno je oko 14 km od sela Ovsište, u kojem se nalaze predivan kompleks "Sunčani breg".

 

Zatim, nadomak srpske Toskane su i bazeni Vile Aleksandar, bazeni Baikal. Kada biraju lokaciju gde će kupiti vikendicu, ljudi sve uzimaju u obzir. Ako već nemate svoj bazen u dvorištu, zašto ne biste posetili neki obližnji javni bazen ili spa centar. Za ljubitelje vina, treba pomenuti da je vinski turizam veoma razvijen.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    24. april 2021 | 15:59

    Lepo na slici,uživo još lepše! Centar Šumadije najlepši na svetu.

  • Toza NS

    24. april 2021 | 13:34

    Neću nigde gde Google auto nije prošao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>