• 1
 ≫ 

Stranci sve više kupuju luksuzne stanove u Srbiji: Motivišu ih i krediti za nerezidente

 ≫ 

To je ono što ih privlači, uz činjenicu da su troškovi života niži nego u njihovim zemljama, a prija im i kultura, hrana, mentalitet naših ljudi

  • 1
luksuzni stan Foto: Freepik

Ovaj trend nije zaživeo samo kod nas, mada su u mnogim zemljama sveta uslovi za kupovinu stana/kuće - ako niste državljanin - dosta rigorozniji. Uz to, cene nekretnina su više, kao i troškovi života.

Međutim, Beograd se u poslednje vreme dobro kotirao i na listi svetskih metropola idealnih za rad na daljinu, a sličan status uživa i ostatak Srbije. Glavne prednosti su što naša zemlja nudi kvalitetne, luksuzne stanove - kakve najviše traže Rusi i Kinezi, a sa druge strane, mogu da uživaju u bogatoj gradskoj ponudi i prelepoj prirodi.

Aktuelna kriza je svakako "pogurala" neke stvari brže nego što bi se one regularno odvijale, ljudi su menjali svoja prebivališta u potrazi za nekom mirnijom oazom, te je tako u jednom momentu Njujork ostao maltene "prazan".

Zašto stranci ovde kupuju stanove?

Najpre zato što neke banke čak daju stambene kredite za nerezidente. Svakako da su kamate nešto jače, nego za naše državljane, ali se, na primer, bogatašima sa Istoka to svejedno isplati. Osim toga, već smo pisali o tome koliko je gradnja procvetala u 2020, kako u Beogradu, tako i u nekim drugim domaćim gradovima.

Naravno, stambeni krediti nisu tako česta pojava kada je reč o strancima. Većina kupuje stanove na keš, ali su banke svakako našle način da izađu u susret i onoj drugoj grupi, posebno uvidevši koliko je interesovanje. Srpska prestonica obiluje luksuznim stanovima, posebno lociranim na Dedinju, Senjaku, Vračaru.

Iako je u prvi mah delovalo da će pandemija "oštetiti" tržište nekretnina, ono se ipak brzo oporavilo. Cene kvadrata neprestano skaču, što je uslovljeno iz dva razloga: prvi je pojačana potražnja, a drugi poskupljenje građevinskog materijala.

Recimo, samo u Srbiji, promet nekretnina je u 2020. porastao 2 odsto, a obim gradnje čak 8 procenata. Prema nekim podacima, sve je više stanova koji se kupuju za keš. Ipak, kada je reč o strancima i kupovini nekretnina u našoj zemlji, treba reći da zakon nalaže da je to moguće samo sa zemljama koje imaju reciprocitet sa RS.

Kako je "preko"?

I na ostalim tržištima je došlo do pomaka u tom smislu, pri čemu se u SAD najviše prodaju kuće. Klijenti sada traže da one budu otmene, ali prostrane (za širu porodicu), i da obavezno imaju bazen. Možda niste znali, ali SAD garantuje prebivalište za kupce nekretnina koje vrede od milion dolara pa naviše, što je ipak "krupan zalogaj".

S druge strane, Grčka nudi program "Zlatna viza" koji podrazumeva da ćete dobiti trajno prebivalište ako uložite više od 250.000 evra u nekretnine, što je svakako realnija cifra. Za stanove u inostranim zemljama tradicionalno su najviše zainteresovani građani Rusije i Kine.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>