• 3

Život među oblacima: Kako prodati stan na 25. spratu zgrade? Ovo je vaš "kec u rukavu"

Ako mislite da je teško trgovati potkrovljem, koje se uglavnom nalazi iznad 4. ili 5. sprata nekog stambenog objekta, onda možete zamisliti kakav je trud potreban da nekoga "namamite" na ovu visinu solitera. S druge strane, neko baš to traži...

  • 3
soliter

Foto: Freepik

Kada govorimo o stanovima, spratnost je nekada važnija od same lokacije, tipa gradnje ili uređenosti, mada ljudi u prvi mah ne razmišljaju mnogo o tome. Ipak, cene govore da je tradicionalno najatraktvniji 2. sprat.

Nekretnine na tom spratu su dovoljno "ušuškane", a opet blizu izlaza, što je značajno ako se dese neke hitne situacije (požar, poplava) ili ako ne radi lift. S druge strane, kada se pokvari lift u soliteru - izazov je popeti se do svog stana ili preneti nameštaj.

Najviših zgrada uglavnom ima na Novom Beogradu, mada je dobro poznato i 5 solitera sa Banjice, gde ima od 21. do 25. spratova, odnosno nema svaki soliter isti broj. "Pre više od 20 godina prodala sam stan na 11. spratu, dečku koji je rekao da baš to želi, tu visinu", kaže nam jedna čitateljka koja je tada živela na Novom Beogradu.

Kada lift funkcioniše, stanari kažu da put do 22. sprata jedne od zgrada Pet solitera traje oko 60 sekundi, ali ako dođe do kvara, onima koji žive na ovom spratu treba dobrih 15 minuta da se peške popnu do stana. Ovakve stvari definitivno obaraju cenu, sve i da lift veći deo vremena radi.

Mana je, recimo, i što mnogi neće da se penju, ako lift ne radi, kao što su kuriri, dostavljači ili majstori.

Život među oblacima nekima zaista odgovara, ali neki naslede stan ili vremenom shvate da su možda napravili grešku prilikom kupovine - a onda shvate da nije tako lako prodati stan na 15, 18. ili 20. spratu. Budući da su svima, po logici stvari, verovatno poznate mane najviših spratova i stanova na njima, izdvajamo i nekoliko prednosti.

Pogled

 

Ubedljivo ključna prednost ako volite visinu i čeznete za terasom i jutarnjim ispijanjem kafe uz pogled. Oni koji žive na ovoj visini u jednom od 5 solitera uživaju u pogledu na avalski Toranj ili Petlovo brdo. Takođe, prve komšije su im ptice, a izolovani su od buke. Posebna magija nastaje noću, leti.

Prirodna svetlost

 

Ono što nedostaje stanovima u prizemlju ili na 1, 2. spratu, toga ne manjka stanovima na visini. Možemo biti saglasni da nijedno veštačko svetlo ne može da zameni prirodno, te ako ste ljubitelj sunca, ovo je velika prednost. S druge strane, utiče na raspoloženje i motivaciju.

Nekretnine, zgrada, zgrade, prodaja stanova, izdavanje

Foto: Shutterstock

U svetu sa visinom raste i cena

 

Iako prodajete nekretninu u Beogradu ili nekom drugom gradu Srbije, a ne u Njujorku, nije na odmet znati da stanovi na najvišim spratovima u neboderima veoma cene u nekim državama sveta. Takav je slučaj sa Velikom jabukom: luksuzni stanovi, u kojima žive najbogatiji, uglavnom se nalaze na izuzetno visokim spratovima.

Manje prašine

 

Iako savetujemo da redovno održavate higijenu u svom stanu, ipak treba da znate da ovako visoko prašina i nečistoće teže dopiru. Takvu muku, recimo, imaju stanari koji žive na nižim spratovima, poput 1, a osim toga - leti moraju da vode računa i o bubama i insektima.

Izolacija (u svakom smislu)

 

Ne mora uvek biti reč o najvišem spratu: ako se vaš stan nalazi na, recimo, 15. spratu od 25 u zgradi, dovoljno je ušuškan, i zasigurno ima adekvatnu izolaciju: što znači da je zimi toplo, a leti prijatno. Ono što je takođe prednost, a mana nižih spratova, jeste da gotovo da nema provalnika kada živite na visini.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    6. maj 2021 | 10:31

    Ја сам купио стан у поткровљу на 3спрат. Прво ми се много свиђао, касније сам се и покајао али како време пролази, сваким даном ми се све више допада. Топлији је од других, ове зиме само месец дана сам палио ТА пећ, има два димњака који пролазе па ми греју стан. Коси прозори а ноћу када спавам као да сам напољу и гледам у месец и предиван осећај. Једини проблем што је кров прокишњавао али то сам са п. управником зграде средио.

  • Stanarcic julijana

    6. maj 2021 | 10:15

    Kako prodati kuću u Mirijevo .

  • Sir

    7. maj 2021 | 12:34

    Sve je to u redu.....ali gledao sam jednu reportažu gde se u jednom od takvih stanova na visini ljulja luster kad vetrić napolju pirka. A mogu zamisliti šta se dešava kad je neka ozbiljnija oluja. Jednom sam na N.B.G. morao da idem pešaka na 14 sprat...mislio sam da ću dušu da pustim. To je bilo jednom. A zimislite kad ne radi lift više dana. Treba sići peške da bi se izveo pas u šetnju....pa se popeti....pa onda sići da se ide na posao....pa se opet popeti...A kad dolaziš kući sa posla onako umoran obično poneseš i neku kesu sa hlebom..mlekom...itd..pa se tako opet penjati. Kad dođeš kući mrtav opet te čeka kuče koje treba izvesti u šetnju...i tako tri četiri puta dnevno kad se popneš i siđeš sa tog 15 sprata život ti presedne. Džabe i ptice....i što nema prašine...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>