• 5

Eco-friendly malene kuće su hit: Neverovatan enterijer je dokaz da možete živeti i u 20 kvadrata

A-frame kuće su takođe veoma popularne, a posebna pogodnost malenih, jednostavnih kuća od prirodnih materijala je ta što se uklapaju u gotovo svaki ambijent

  • 5
Mobilne male kuće Foto: Shutterstock

Tokom 2020. novi trend u svetu građevine i arhitekture su malene, po mogućstvu mobilne i eco-friendly kuće, koje mogu da posluže za rad, kao vikendice, ali i za stanovanje.

Kako je obavljanje posla na daljinu postalo široko rasprostranjeno, i pretenduje da se "odomaći" i nakon što kovid-19 kriza prođe, tako jača potreba za ovakvim nekretninama. Lako se prenose i održavaju, mada nisu sve kuće mobilne. Nedavno smo istakli i značaj novih atraktivnih kuća od zemlje i gline, a cilj je zaštita okoline.

Ako gledamo strogo sa estetske strane, uske, malene kuće, od svega 15 ili 20 kvadrata, mogu da se pohvale i izvanrednim enterijerima - samo ako znate kako da ih uredite.

Na slici iznad možete videti eco-friendly malene kuće iz Nijkerka (Holandija), a život u njima se organizuje tako što nameštaj mora biti poslagan praktično i funkcionalno. Iako mnogima deluju skučeno, te nikada ne bi zamenili svoj komfor za život u 20-ak m2, svakako mogu biti dobra opcija za odmor.

A-frame kuće su takođe veoma popularne, a posebna pogodnost malenih, jednostavnih kuća od prirodnih materijala je ta što se uklapaju u gotovo svaki ambijent - pre svega šumski i planinski, te odgovaraju propisima koji se odnose na gradnju u prirodi.

Mobilne male kuće Foto: Shutterstock

Od Skandinavije do toplih krajeva, mora i jezera, malene kuće su trend koji bi mogao još više da zavlada u 2021, budući da se prave za nekoliko dana i "oslobađaju vas" višemesečnih radova i pregovora sa majstorima. S druge strane, ako se odlučite za jednu ovakvu nekretninu - predlažemo vam da se posavetujete sa stručnim licem.

Prema nekim procenama, jeftinije je izgraditi nego kupiti malenu kuću, jer kada ste "sam svoj majstor" - može vas koštati oko 10.000 dolara; u suprotnom, cena ide od 12.000 do 35.000 dolara, a možda i više. Tržište se svakako promenila od kraja 2019, te je potrebno napraviti detaljnu analizu kako su se kovid-19 posledice odrazile na kretanja na tržištu nekretnina - u SAD, ali i širom sveta.

Ipak, potrebno je raspitati se u kojim zemljama je dozvoljena gradnja, kao i kako se definiše prenamena zemljišta - iz poljoprivrednog u građevinsko. Budući da SAD ponajviše donose aktuelne trendove iz ovog domena, treba istaći da su - na osnovu ispitivanja - idealne savezne države za malene kuće Teksas, Oregon, Kalifornija, Kolorado, Severna Karolina.

Avanturisti vole izazove

Možda se pitate Zašto bi neko želeo da živi u tako malenom prostoru? Istina je da pojedini ljudi vole da pomeraju granice, igraju se sa prostorom, ali i da ispituju svoje navike, toleranciju, zonu komfora. Tržište nekretnina jedno je od najbrže rastućih generalno, a naročito poslednjih godina.

Gradi se "punom parom", kao da nije kriza, mada ima određenih problema u lancima snabdevanja. Stoga je u nekim delovima sveta došlo do nestašice građevinskog materijala, a pre svega - drveta. Bum kada je reč o malenim kućama, nekretninama na planini ili kraj jezera - ne prestaje da jenjava.

Jedan kreativni par je rešio da uredi malenu kuću za život, a neverovatno je kako su uspeli sve da "skockaju". Kod ovakvih kuća, ljude generalno manje fascinira eksterijer, dok je fokus na enterijeru.

Da li će doći do "pucanja balona"?

Tržište nekretnina je, verovatno, prošle godine doživelo svoj vrhunac ako gledamo bar deceniju unazad. Potražnja uveliko nadmašuje ponudu, a pre svega se traže kuće sa bazenom i dvorištem. Nisu to samo velelepne vile i nije uvek reč o kupovini: mnogi danas mogu da žive komotno od izdavanja vikendica, jer su gotovo sve zemlje sveta dodatno ulagale u domaći turizam.

Mnogi stručnjaci predviđaju svetlu 2021. za ovo tržište. Zapravo, predviđa se da će ove godine kupovati svi oni koji su odlagali kupovinu u 2020, zbog pandemije. Mada, i tada ih je bilo dosta. Situacija je u SAD prilično varirala, mada su cene kuća u načelu porasle, pri čemu jedna tipična američka porodična nekretnina košta oko 300.000 dolara.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki Bg

    26. maj 2021 | 09:38

    - Kuće koje su prikazane, bar one 4 na prvoj fotografiji, uopšte nisu "malene". One imaju osnovu male površine ali i (skoro?) duplu spratnost a to im daje popriličnu zapreminu. - Osim toga, za njihovo postavljanje je potrebna kompletna infrastruktura (struja, gas, vodovod, kanalizacija, telefon, kablovska...) što znači da ipak nisu za "divljinu".

  • 1Vuk

    26. maj 2021 | 08:43

    Kada sunce upeče pretvara ove konzerve u mikrotalasne rerne

  • Sima S

    26. maj 2021 | 08:52

    - Mene je "oduševila" slika onih spiralnih stepenica bez gelendera (ograde). Takve su dušu dale za malu decu i starije ili slabo pokretne osobe. Naročito ih je dobro koristiti noću... - Ne znam kakvi se standardi odn. gradjevinski propisi primenjuju u Holandiji (ako je snimak odatle) ALI kod nas takav objekat ne bi mogao da dobije upotrebnu dozvolu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>