• 8

Danas u Srbiji ima više od 135.000 kredita za stan, a ovako je izgledalo doći do stana pre 50 godina

Onda kada je stambeni kredit bio bauk za banke

 • 8
Apliciranje za stan

Foto: Pixabay, Večernje Novosti

Iako se znatno veći deo nekretnina u Srbiji plaća gotovinom, stambeni krediti beleže konstantan rast. U prvoj polovini prošle godine pod uticajem pandemije korona virusa pad tržišta nekretnina bio je kratkotrajan, navode u Udruženju banaka Srbije i dodaju da se tržište od juna do decembra 2020. godine oporavilo mnogo brže nego što je bilo ko očekivao.

Primera radi, u martu ove godine ukupan dug po stambenim kreditima iznosio je 490 milijardi dinara. To je skoro 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a 1,5 odsto više u odnosu na mesec dana ranije.

Ovaj trend nije nov jer tržište stambenih kredita, kao i samo tržište nekretnina uglavnom raste već 15 godina unazad.

A kako je bilo 1967.godine? 

Kao što smo naveli, danas, raste broj stambenih kredita, a tržište nekretnina cveta u Srbiji. Banke i te kako tu uzimaju svoj deo kolača.

Zanimljivo je uporediti kako je to izgledalo pre 5o godina. Tada, kako naslov kaže "Stambeni krediti su bili bauk za banke". One su, kako pišu Novosti u tadašnjem članku, bile glavni kreditori stambene izradnje, ali i da im stambeni krediti nisu mnogo zanimljivi.

Zbog čega najviše? Razlog je bila neisplativost. Naime, banke su obavezne da na sve pozajmice plaćaju federaciji kamatu od 4 odsto, ali ne i kada je u pitanju kredit plasiran za stambenu gradnju.

Apliciranje za stan

Foto: Večernje Novosti

Tada je postojao i fond za gradnju, ali i rezolucija o stambenoj gradnji. Tako da je jedan od uslova bio da zajmotražilac daje 60 odsto učešća, a banka 40 odsto kredita.

Tadašnji ekonomisti govorili su da "nema jeftinih para", i da bi gradnja stanova trebalo da se finansira i iz drugih izvora.

Podaci UBS, s druge strane govore, da smo u 2006. godini imali svega 25.000 stambenih kredita, da bi taj broj u 2015. prvi put prešao 100.000, a danas je i veći od 135.000.

Kamate na stambene kredite u Srbiji su povoljnije nego ikad i sa te strane trenutak za kupovinu nekretnine je nikada bolji, objašnjavaju u UBS i ističu da je prosečna kamatna stopa oko 2,8 odsto. Iako su klijenti banaka upoznati sa činjenicom da su stambeni krediti sa kraćim rokom otplate obično skuplji, uslovi se razlikuju od banke do banke.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • FANTOM

  Pre i nisi imao ovakav vid gradnje. Nisu postojali privatni investitori i privatne građevinske firme. Država gradila iz svojih i radničkih novčanih sredstava sa državnim kontrolisanim firmama. Građeni su stanovi iz fondova solidarnosti kao i kadrovski a firme su odobravale kredite za individualnu stambenu izgradnju. Firme uzimale i kredite iz banaka i nikada nije bila ni jedna koja je ostala a da nije redovno izmirivala svoje obaveze. U zemlji sa 24 miliona stanovnika radilo je 6 miliona ili svaki četvrti stanovnik plus oko 2 miliona penzionera. Tako je to sve funkcionisalo dok se ne pojavi nacionalizam i prodadosmo dušu đavolu. Zato sada gradimo crkve, džamije i katedrale kako bi se pokajali, ali džaba, malo nas se rađa bez tog prokletog nacionalizma. Iz njega se i rodio fašizam i užas.

  4
  0

  Podelite komentar

 • zeleno

  Нормално да има више сад кредита него 2006 који још нису вратили, и ваљда је јефтиније ако узмеш кредит и вратиш за 3 год него на 30 година

  3
  1

  Podelite komentar

 • Gile

  Cveta tržište nekretnina u zemlji gde većina radi za oko 350 evra,60 hiljada svake godine napusti zemlju uz negativan prirodni priraštaj.

  10
  2

  Podelite komentar

Google preporuke