• 1

Rast tražnje, a manjak materijala fatalna kombinacija za kupce: Skaču cene u našem komšiluku

Nekim materijalima su cene povećane i za više od 100 odsto, u odnosu na kraj 2020. godine

  • 1
Svi putevi vode do Budve

Foto: Tanjug/ TO BUDVA/NEWMEDIATEAM

Cene stanova u novogradnji i komercijalnoj prodaji u Crnoj Gori, u periodu od januara do marta ove godine, porasle su u odnosu na isti period 2019. za oko 8,4 odsto u proseku, na nivou cele zemlje, a u Podgorici za čak 11,4 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Iako bi bilo logično da cene stanova u periodu ekonomske krize padaju, sada se dešava suprotno, a razlog za to je, prema rečima predsednika Odbora za građevinarstvo Privredne komore, Mileta Gujića, rast cena građevinskog materijala, za prosečno 30 do 40 odsto.

- Nekim materijalima su cene povećane u odnosu na kraj 2020. i za više od 100 odsto: građevinskom gvožđu za preko 50 odsto, stiroporu i bakru za više od 70 procenata. Zbog rasta cena nafte povećani su i troškovi prevoza, kao i cene bitumena - kazao je Gujić, a preneo Bankar.me.

Takođe je istakao da su "značajno porasli troškovi gradnje, dok istovremeno, potražnja za stanovima nije značajnije smanjena i to je dovelo do rasta cena. Neki investitori su već povećeli cene stanova u novogradnji, kaže on, i dodaje da neki drugi to najavljuju.

Dalje navodi da se više ništa ne proizvodi u Crnoj Gori, osim peska, i u vrlo malom obimu - drvna stolarija, ali i da se generalno smanjuje proizvodnja građevinskih materijala u Evropi i sve više se uvozi iz Kine. Sa ovim problemom, kako smo nedavno pisali, suočila se i Nemačka.

- Pre godinu dana trošak za dolazak kontejnera robe iz Kine koštao je između 3.600 i 4.000 evra, a sada je između osam i devet hiljada. Razlog je taj što Kina sve manje robe uvozi iz Evrope, kontejneri i brodovi se najčešće vraćaju prazni ka kineskim lukama, pa je i taj trošak praznog povratka uticao na rast cena - priča Gujić.

Navodi da su mnoge fabrike građevinskog materijala, recimo ciglane, prošle godine prekidale proizvodnju, tako da je u skladištima i na lagerima nestalo prethodnih zaliha.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    31. maj 2021 | 06:03

    Čuj, ništa se ne proizvodi u Crnoj Gori osim peska? A kamenje?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>